Ομολογία-σοκ από τον Μ.Δερμιτζάκη: «Η πανδημία έχει ξεφύγει γιατί όλα είναι κλειστά»!

Ομολογία-σοκ από τον Μ.Δερμιτζάκη: «Η πανδημία έχει ξεφύγει γιατί όλα είναι κλειστά»!

Ένας από τους «ειδικούς» που τους τελευταίους μήνες ζητούσε επιτακτικά περισσότερα και πιο αυστηρά μέτρα, κάνει στροφή… 180 μοιρών.

Ο λόγος για τον Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύη, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος παραδέχθηκε πως ο λόγος που έχει ξεφύγει η πανδημία στην Ελλάδα είναι επειδή τα πάντα είναι κλειστά.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν.

Όπως υποστήριξε μιλώντας στο Mega, η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.

«Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.

Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.

«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.