Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα; – Επτά τρόποι για να κοιμηθείτε «σαν πουλάκια»

Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα; – Επτά τρόποι για να κοιμηθείτε «σαν πουλάκια»

Σας προτείνουμε 7 μεθόδους που σύμφωνα με την επιστήμη μπορούν να σας φέρουν υπνηλία σχεδόν αμέσως.

1. Κάντε ασκήσεις για να τεντώσετε τους μύες των ποδιών σας

Οι ασκήσεις τέντωματος των μυών θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε το σώμα σας και να απαλλαγείτε από το άγχος. Λυγίστε τα πόδια σας πιέζοντάς τα μαζί και χαλαρώστε τα αργά. Επιπλέον, μπορείτε να λυγήσετε τα δάχτυλά σας, να τα αφήσετε προς τα πάνω και μετά να τα επαναφέρετε στην κανονική τους θέση. Κρατήστε τα δάχτυλά σας σε κάθε στάση για 10 δευτερόλεπτα πριν τα χαλαρώσετε.

2. Ίσως χρειαστεί να διώξετε το κατοικίδιο σας από το κρεβάτι.

Ο ύπνος με το κατοικίδιο σας μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός. Όπως έχει δείξει μια μελέτη, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μας βοηθήσουν στην μείωση του επιπέδου του άγχους μας , αλλά μια άλλη αναφέρει ότι μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο μας. Αυτό εξαρτάται από το αν το κατοικίδιο σας κοιμάται ήσυχα ή αν στριφογυρίζει όλο το βράδυ. Για όσους πάσχουν από αλλεργίες, θα ήταν προτιμότερο να μην αφήνετε κατοικίδια στο κρεβάτι.

Έτσι, εάν αισθάνεστε ότι το κατοικίδιο σας ενοχλεί τον ύπνο σας, εκπαιδεύστε το να μην κοιμάται μαζί σας. Μπορείτε να του παρέχετε ένα ξεχωριστό κρεβάτι και να το μάθετε να κοιμάται σε αυτό. Ανταμείψτε το όταν πηγαίνει αυτοβούλως στο δικό του κρεβάτι , χωρίς να το οδηγείτε εσείς εκεί.

3. Αποφύγετε να αρπάξετε το τηλέφωνό σας και προτιμήστε να αρπάξετε ένα βιβλίο.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη απαραίτητη για την πρόκληση του ύπνου. Εάν είστε ξύπνιοι στη μέση της νύχτας, δεν παράγεται μελατονίνη και η χρήση του τηλεφώνου δεν θα αυξήσει τα επίπεδά της. Αντίθετα, το φως από την οθόνη θα την μειώσει ακόμη περισσότερο και θα καταστήσει αδύνατο να κοιμηθείτε ξανά. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρύνετε εντελώς το κινητό σας τηλέφωνό από το υπνοδωμάτιο.

Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να ξανακοιμηθείτε είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο. Ναι, θα πρέπει να ανάψετε μερικά φώτα, αλλά οι λέξεις στο χαρτί είναι σίγουρο ότι θα σας κάνουν να νυστάξετε. Υπάρχει λόγος που οι γονείς μας μας διάβαζαν παραμύθια πριν κοιμηθούμε. Και αν αυτό που διαβάζετε δεν σας φαίνεται ενδιαφέρον, θα βοηθήσει στο να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

4. Κάντε ένα ωραίο χλιαρό ή ακόμη και κρύο ντους.

Πολλοί γιατροί συνιστούν να κάνετε ντους περίπου μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή, προκειμένου να νιώσουμε υπνηλία, η θερμοκρασία του σώματός μας πρέπει να μειωθεί. Έτσι, εάν κάνετε ντους ακριβώς πριν τον ύπνο, ο οργανισμός σας θα νιώσει ενεργητικότητα και δεν θα είναι έτοιμος για ύπνο.

Μερικές φορές, όταν ξυπνάμε στη μέση της νύχτας, αισθανόμαστε μια έξαψη. Κάνοντας ένα χλιαρό ή ακόμα και κρύο ντους, είμαστε σε θέση να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας και να καθαρίσουμε το μυαλό μας, κάτι που μας βοηθά να κοιμηθούμε πολύ πιο γρήγορα.

5. Μυρίστε λίγο άρωμα λεβάντας ή πιείτε τσάι λεβάντας.

Η λεβάντα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αϋπνία και βοηθά τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ύπνου. Μια μελέτη έδειξε ότι 6 έως 8 σταγόνες ελαίου λεβάντας βελτιώνουν τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια του ύπνου χωρίς να επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις. Μπορείτε απλώς να ψεκάσετε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο στην κρεβατοκάμαρά σας.

Εάν δεν σας αρέσουν τα αιθέρια έλαια, μπορείτε να έχετε ένα φυτό λεβάντας στην κρεβατοκάμαρά σας. Με αυτόν τον τρόπο, η μυρωδιά θα είναι πάντα παρούσα. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ένα φλιτζάνι τσάι λεβάντας, το οποίο βοηθά στη μείωση του καρδιακού σας παλμού.

6. Φορέστε κάλτσες.

Οι κάλτσες έχουν τη δυνατότητα να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών και να μεταφέρουν τη ζεστασιά τους στο υπόλοιπο σώμα. Μια μικρή έρευνα έδειξε ότι ο ύπνος με κάλτσες είναι καλύτερης ποιότητας. Ωστόσο, η κάλτσα που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά δεν είναι τυχαία. Φροντίστε να μην φοράτε σφιχτές κάλτσες που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Οι κάλτσες από κασμίρι και μαλλί μερινό θεωρούνται οι πιο άνετες και συγχρόνως ότι είναι οι καλύτερες για να ζεσταίνουν τα πόδια σας.

7. Σηκωθείτε και κάντε κάτι για 20 λεπτά.

Είστε στο κρεβάτι για 20 λεπτά προσπαθώντας να ξανακοιμηθείτε, αλλά το μυαλό σας συνεχίζει να τρέχει. Αντί να παραμείνετε σε αυτήν την κατάσταση, μπορείτε να σηκωθείτε και να πάτε σε άλλο δωμάτιο. Καθίστε άνετα σε μια καρέκλα ή στον καναπέ και κάντε κάτι χαλαρωτικό. Το να ακούσετε μουσική ή να διαβάσετε ένα βιβλίο είναι καλές επιλογές, αλλά το πιο αποτελεσματικό είναι να αφήσετε το κρεβάτι σας και πάτε σε άλλο δωμάτιο.

Εάν παραμείνετε στο κρεβάτι, το μυαλό σας θα εξακολουθεί να είναι κολλημένο σε κατάσταση εγρήγορσης και η αδράνεια δεν θα βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε. Επίσης, αποφύγετε να κάνετε κάτι αγχωτικό, όπως να εργαστείτε ή να υπολογίσετε τις δόσεις της εφορίας σας. Θα έχετε αρκετό χρόνο για να αντιμετωπίσετε αυτά τα θέματα το πρωί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.