ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να σας προστατεύσουν από τη νόσο του Πάρκινσον

Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να σας προστατεύσουν από τη νόσο του Πάρκινσον

Το Πάρκινσον είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, κατά την οποία η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο μειώνεται βαθμιαία κι αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως βραδύτητα στην κίνηση, τρόμο, ακαμψία στα άκρα και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας.

Πλήττει το 3% του γενικού πληθυσμού, με περίπου το 1% των ανθρώπων που παρουσιάζουν τη νόσο να βρίσκεται σε ηλικία άνω των 60 και περίπου 10% των ασθενών να διαγιγνώσκεται πριν από τα 50 του.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, φλαβονοειδή και καλά βακτήρια λειτουργούν ως «ασπίδα» εναντίον του. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές τροφές μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο που πυροδοτεί τη νόσο κι άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

Αντιοξειδωτικά μπορείτε να λάβετε από τροφές όπως οι ξηροί καρπού (καρύδια, βραζιλιάνικα καρύδια, πεκάν, φιστίκια), τα μούρα (μύρτιλα, βατόμουρα, γκότζι μπέρι, κράνμπερι) και λαχανικά όπως οι πιπεριές, οι ντομάτες, το σπανάκι και η λαχανίδα.

Ακόμα, η φάβα περιέχει λεβοντόπα, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε ντοπαμίνη, ενώ με την κατανάλωση τροφών πλούσια σε ωμέγα-3 όπως είναι οι σαρδέλες, ο γαύρος, ο λιναρόσπορος, τα κόκκινα φασόλια και τα φύκια μπορούμε να βελτιώσουμε τη γνωστική λειτουργεία.

Επίσης, η σόγια έχει μελετηθεί για την ιδιότητά της να προστατεύει από τη νόσο του Πάρκινσον. Για τη δυσκοιλιότητα λόγω της νόσου δοκιμάστε να πασπαλίσετε κουρκουμά στο φαγητό σας ή κίτρινη μουστάρδα. Η κατανάλωση καφεΐνης, από την πλευρά της, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, αλλά εξαρτάται πώς επηρεάζει τον κάθε ασθενή.

Για τις μυϊκές κράμπες λόγω του Πάρκινσον θα σας βοηθήσει το νερό τόνικ λόγω της κινίνης και η αύξηση του μαγνησίου στη διατροφή σας. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε με τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά, ενώ η βιταμίνη D φαίνεται πως επίσης μας προστατεύει, για αυτό η μικρή έκθεση στην ηλιοφάνεια καθημερινά και ο φρέσκος αέρας μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την άλλη, καλό είναι να αποφύγετε τροφές όπως τα γαλακτοκομικά κι όσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.