ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επτά φυσικά διουρητικά που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Επτά φυσικά διουρητικά που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Τα διουρητικά βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από τα περιττά υγρά, ειδικά από το νερό και το νάτριο. Τα περισσότερα από αυτά διεγείρουν τα νεφρά σας ώστε να αποβάλουν περισσότερο νάτριο μέσω των ούρων σας.

Όταν τα διουρητικά αποβάλλουν το νάτριο, αναγκάζουν το σώμα σας να αποβάλει νερό. Αν το σώμα σας κατακρατεί υγρά, αυτό πιθανώς οφείλεται σε άλλες ασθένειες και αποτελεί σύμπτωμά τους.

Για παράδειγμα, η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, στην υψηλή αρτηριακή πίεση, στην κίρρωση του ήπατος, σε νεφρική δυσλειτουργία ή σε νεφρολιθίαση, σε οίδημα, στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ακόμα και στο διαβήτη.

Παρακάτω θα βρείτε εφτά φυσικά διουρητικά που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας για να σταματήσετε την κατακράτηση υγρών στο σώμα σας.

1. Πικραλίδα

Πρόκειται για ένα άγριο φυτό που συνήθως βρίσκουμε στον κήπο μας και το οποίο θεωρείται από πολλούς ανθρώπους ως ζιζάνιο.

Έχει βρεθεί σε έρευνες ότι ένα από τα συστατικά της πικραλίδας αυξάνει τη δραστηριότητα των νεφρών και τη συχνότητα της ούρησης.

Διουρητικές ιδιότητες έχουν τα πράσινα φύλλα, οι βλαστοί και οι ρίζες της. Πέρα από το ότι συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η πικραλίδα βοηθάει επίσης στην αποτοξίνωση του παχέος εντέρου και του συκωτιού.

2. Κράταιγος

Πρόκειται για ένα φυτό της οικογένειας των ροδοειδών και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι διουρητικός.

Έχει την ικανότητα να μειώνει την κατακράτηση υγρών, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα της συγγενούς καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι οι θρεπτικές ουσίες του κράταιγου αυξάνουν τη συχνότητα και τη ροή της ούρησης.

Επιπλέον οι καρποί αυτού του φυτού είναι πλούσιοι σε βιταμίνες C και B και σε μεταλλικά στοιχεία. Εκτός του ότι έχουν διουρητικές ιδιότητες, μπορούν επίσης να βοηθήσουν:

  • Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στα νεφρά.
  • Στην καλύτερη άντληση του αίματος από την καρδιά.
  • Στη μείωση των πυρετών.

3. Εκουιζέτο

Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 2014, βρέθηκε ότι το εκχύλισμα εκουιζέτου είχε τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα που εξασφαλίζονταν με άλλα συνταγογραφούμενα διουρητικά αλλά και λιγότερες παρενέργειες.

Το εκουιζέτο μπορεί να αποτελεί μια καλή εναλλακτική αντί για τα συνηθισμένα φάρμακα, ειδικά αν υποφέρετε από δυσάρεστες παρενέργειες.

Η δράση του μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που δεν συνιστάται η κατανάλωσή του από τις εγκύους.

Αν έχετε κατακράτηση ουρικού οξέος, θα σας βοηθήσει πολύ. Εκείνοι που πάσχουν από ποδάγρα θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν εκουιζέτο.

4. Άρκευθος

Η άρκευθος χρησιμοποιείται ως διουρητικό από το μεσαίωνα.

Αν και έχουν διεξαχθεί λιγοστές σύγχρονες μελέτες για να ανακαλυφθούν οι ωφέλειές της, έχει αποδειχτεί ότι η άρκευθος έχει σημαντική δράση υπέρ της αύξησης του όγκου των ούρων σε ζώα.

Όπως πολλά φυσικά διουρητικά, δεν φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα του καλίου, όπως συνήθως κάνουν πολλά φάρμακα.

Συνιστάται η κατανάλωση των καρπών της αρκεύθου αν πάσχετε από κυστίτιδα. Το φυτό αυτό βοηθάει επίσης στην αποβολή των τοξινών.

5. Πράσινο και μαύρο τσάι

Όποτε απολαμβάνετε ένα ωραίο φλιτζάνι τσάι, χωρίς να το ξέρετε κάνετε το σώμα σας να αποβάλλει περιττά υγρά. Ο λόγος είναι ότι το μαύρο και το πράσινο τσάι αποτελούν αποδεδειγμένα ισχυρά φυσικά διουρητικά.

Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε καφεΐνη, βοηθούν τον οργανισμό σας να παράγει περισσότερα ούρα, μειώνοντας την ποσότητα του νερού στο σώμα σας, ειδικά στο αίμα σας. Έτσι μειώνουν και την αρτηριακή σας πίεση.

6. Μαϊντανός

Αν και ο μαϊντανός χρησιμοποιείται περισσότερο ως καρύκευμα, μπορεί να φανεί ακόμα πιο χρήσιμος σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα διουρητικά φάρμακα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μαϊντανός είναι ένα από τα πλέον συνιστώμενα φυσικά διουρητικά για την αύξηση του όγκου των ούρων.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα έγχυμα για να αξιοποιήσετε τις ωφέλειές του:

Υλικά

  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 1 ποτήρι νερό (200 ml)

Μέθοδος

  • Βράστε τον μαϊντανό για δέκα λεπτά. Αφήστε το υγρό να κρυώσει και στη συνέχεια φυλάξτε το στο ψυγείο.
  • Πίνετε ένα φλιτζάνι από αυτό το έγχυμα μία φορά τη μέρα για μία εβδομάδα, για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

7. Ιβίσκος

Ο ιβίσκος, γνωστός και ως «λουλούδι της Τζαμάικα», ανήκει στην οικογένεια των μαλαχοειδών και συνήθως είναι ένα μεγάλο φυτό με έντονο χρώμα. Το άνθος του μπορεί να έχει διάφορα χρώματα.

Σε αρκετές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι το φυτό αυτό αυξάνει τη νεφρική διύλιση, μειώνει το πρήξιμο και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών χάρη στη διουρητική δράση του.

Συμβουλές για αύξηση της αποτελεσματικότητας αυτών των φυσικών διουρητικών

Πέρα από τη χρήση αυτών των φυσικών διουρητικών, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας με το να καταναλώνετε λιγότερο νάτριο και με το να ασκείστε περισσότερο. Αυτό σας επιτρέπει να μειώσετε την κατακράτηση υγρών.

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών γενικά μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή ούρων από το σώμα σας.

Μερικά από τα πιο ωφέλιμα φρούτα είναι τα εξής:

  • Καρπούζι
  • Σταφύλι
  • Φρούτα του δάσους
  • Σέλινο
  • Σπαράγγι
  • Κρεμμύδι
  • Σκόρδο
  • Πιπεριά
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν σκεφτείτε να αλλάξετε κάποιο από τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί. Ο λόγος είναι ότι οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στη θεραπευτική σας αγωγή μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.