ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον λόγο που κάνουμε λάθος επιλογές όταν πεινάμε

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τις αλληλεπιδράσεις των ορμονών με τον εγκέφαλο και τον ρόλο της πείνας

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον λόγο που κάνουμε λάθος επιλογές όταν πεινάμε

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, μια που παράγεται στο έντερο και ρυθμίζει την πείνα, μπορεί να επηρεάζει απ’ ευθείας το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τις αποφάσεις μας.

Η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει πως, όταν αποφασίζουμε αν θα φάμε, οι ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα επηρεάζουν με άμεσο τρόπο την δραστηριότητα του ιπποκάμπου.

Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που συμμετέχει στην δημιουργία και χρήση των αναμνήσεων, καθώς και στην πλοήγηση στον χώρο. Οι ασθενείς με εκτεταμένες βλάβες σε αυτόν δυσκολεύονται να σχηματίσουν και να συγκρατήσουν νέες πληροφορίες.

Η νέα έρευνα όμως υποδηλώνει πως έχει καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής. Στην πραγματικότητα, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει πολυφαγία, «φρενάρει» το ένστικτο της κατανάλωσης τροφής. Το ένστικτο αυτό ενεργοποιείται κάθε φορά που βλέπουμε φαγητό.

Όταν, όμως, πεινάμε, οι ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα απενεργοποιούν αυτό το εγγενές «φρένο», λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neuron. Η όλη έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής από το Τμήμα Νευροεπιστήμης, Φυσιολογίας & Φαρμακολογίας του University College στο Λονδίνο (UCL), είναι γνωστό πως όταν πεινάμε γινόμαστε παρορμητικοί.

«Αναλογισθείτε μόνο το είδος και τις ποσότητες των τροφίμων που αγοράζετε όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι», είπε χαρακτηριστικά.

Μολονότι, όμως, η παρόρμηση αυτή μοιάζει απλή, στην πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και εμπλέκει την εμπεριστατωμένη μάθηση (contextual learning).

Η νέα έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές τοποθέτησαν ποντίκια σε έναν χώρο που είχε τροφή και τα παρακολουθούσαν. Άλλα ζώα ήταν χορτάτα και άλλα πεινούσαν. Στη διάρκεια της περιηγήσεώς τους στον χώρο οι ερευνητές απεικόνιζαν σε αληθινό χρόνο την εγκεφαλική λειτουργία τους.

Όλα τα ποντίκια αφιέρωναν χρόνο για να επεξεργαστούν την τροφή. Μόνο, όμως, όσα πεινούσαν την κατανάλωναν.

Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά τον ιππόκαμπό τους, οι ερευνητές παρατήρησαν πως αρχικά, καθώς πλησίαζαν τα ποντίκια την τροφή, αυξανόταν η δραστηριότητα στο κάτω μέρος του (κοιλιακός ιππόκαμπος). Όταν τα ποντίκια ήταν χορτάτα, η δραστηριότητα αυτή συνέπιπτα με την αποφυγή του φαγητού.

Στα ποντίκια που πεινούσαν, όμως, η δραστηριότητα του κοιλιακού ιπποκάμπου γρήγορα μειωνόταν και τα ζώα έτρωγαν την τροφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η δραστηριότητα στον κοιλιακό ιππόκαμπο αντιστοιχεί στην αύξηση της γκρελίνης που κυκλοφορεί στο αίμα, λένε οι ερευνητές. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που διεγείρει την πείνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.