Λιναρόσπορος: Αυτά είναι τα πολύτιμα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας

Είναι απίστευτα θρεπτικός, ακόμη και σε μικρές ποσότητες

Λιναρόσπορος: Αυτά είναι τα πολύτιμα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας

Ο λιναρόσπορος έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πεπτικής υγείας, της μείωσης της φλεγμονής και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου.

Ο λιναρόσπορος είναι απίστευτα θρεπτικός, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Μία μερίδα ολόκληρου λιναρόσπορου έχει:

  • 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
  • 3 γραμμάρια φυτικών ινών
  • Αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Περίπου το 10% των ημερήσιων συνιστώμενων ποσοτήτων μαγνησίου, μαγγανίου και φωσφόρου
  • Υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ειδικά α-λινολενικό οξύ)

Ο λιναρόσπορος περιέχει λιγνάνες, μιας πολυφαινολική ουσίας που βρίσκεται στα φυτά. Οι λιγνάνες μπορεί να βοηθήσουν:

  • Να καταπολεμήστε τον καρκίνο
  • Να ρύθμιση το σάκχαρο στο αίμα
  • Να αποτρέψτε την αθηροσκλήρωση, την υπέρταση και τα υψηλά επίπεδα LDL (“κακής”) χοληστερόλης

Αναλυτικά τα 9 πιο σημαντικά οφέλη που έχει ο λιναρόσπορος για την υγεία

1. Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και βλέννα, ένα κολλώδες συστατικό που διαστέλλεται όταν απορροφά νερό. Διευρύνουν το μέγεθος των κοπράνων και επιταχύνουν την κίνησή τους μέσω των εντέρων. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

2. Μειώνει τις φλεγμονές

Για μερικούς ανθρώπους, οι λιγνάνες και τα ωμέγα-3 στους λιναρόσπορους μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, βοηθώντας σε καταστάσεις όπως το φαινόμενο Raynaud, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

3. Καταπολεμά τον καρκίνο

Ο λιναρόσπορος είναι μια σημαντική πηγή ενώσεων που μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου, ιδιαίτερα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι λιγνάνες. Οι λιγνάνες σχετίζονται δομικά με τα οιστρογόνα και έχουν αντιοιστρογονικές ιδιότητες. Μπορούν να συνδεθούν με κυτταρικούς υποδοχείς για να αναστείλουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Σύμφωνα με έρευνες οι λιγνάνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να είναι ευεργετικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το α-λιποϊκό οξύ μπορεί να αυξήσει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να αναστείλει την ανάπτυξη, διαίρεση και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι οι λιγνάνες του λιναρόσπορου ενίσχυσαν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων χημειοθεραπείας στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Ομοίως, μια in vitro μελέτη του 2019 εξέτασε τις επιδράσεις του ελαίου λιναρόσπορου στα καρκινικά κύτταρα. Η προσθήκη λιναρόσπορου σε ένα μείγμα λιπαρών οξέων μείωσε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προκάλεσε θάνατο σε ορισμένα από τα καρκινικά κύτταρα.

4. Καταπολεμά την κατάθλιψη

Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες για την επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην ψυχική υγεία, ειδικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

5. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιγνάνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο λιναρόσπορος έχει αντιοξειδωτικές, υπολιπιδαιμικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση λιναρόσπορου βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κατανάλωναν μπισκότα με λιναρόσπορο ανέφεραν σημαντική μείωση στη δυσκοιλιότητα, το βάρος, το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης.

6. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και η αθηροσκλήρωση είναι μερικοί από τους πιο διαδεδομένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και οι λιγνάνες στους λιναρόσπορους μπορεί να έχουν προληπτικό αντίκτυπο έναντι αυτών των παραγόντων κινδύνου.

Μια έρευνα του 2015 έδειξε ότι η χρήση φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, κυρίως στατινών, μαζί με 30 γραμμάρια λιναρόσπορου την ημέρα για 1 έτος ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από την μεμονωμένη λήψη φαρμάκων στην μείωση της (LDL) “κακής” χοληστερόλης.

Η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να βοηθήσει και στη διαχείριση της υπέρτασης. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 11 δοκιμών του 2015, ο ολόκληρος λιναρόσπορος ήταν πιο αποτελεσματικός στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όταν καταναλωνόταν καθημερινά για τουλάχιστον 3 μήνες.

7. Βοηθά στο σύνδρομο ξηροφθαλμίας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για το σύνδρομο ξηροφθαλμίας εν μέρει ευθύνεται μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, διότι εμποδίζει την εξάτμιση του ελαίου από τους οφθαλμικούς αδένες και το κάνει να γίνει παχύρρευστο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά στα έλαια λιναρόσπορου μαλακώνουν τις αδενικές εκκρίσεις, επιτρέποντάς τους να ρέουν καλύτερα και να υγραίνουν τα μάτια.

8. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Επειδή είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη, ο λιναρόσπορος βοηθάει στη διαχείριση του βάρους. Μελέτες αναφέρουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσουν τον κορεσμό και να μειώσουν την όρεξη, βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Οι λιγνάνες του λιναρόσπορου πιστεύεται ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό, κάτι που θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι ο λιναρόσπορος ενισχύει την απέκκριση λίπους, μειώνοντας το συνολικό λίπος και ενθαρρύνοντας την απώλεια βάρους.

9. Ενισχύει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος ενυδατώνοντάς το. Μελέτες αναφέρουν ότι ο λιναρόσπορος βοηθά στην εξισορρόπηση των προ- και αντι-φλεγμονωδών χημικών ουσιών και υποστηρίζουν την υγιή γήρανση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να ενισχύσουν τα μαλλιά και να αποτρέψουν τις ξηρές, εύθραυστες τρίχες. Μελέτες σε ζώα αναφέρουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αλωπεκίας, μιας διαταραχής που οδηγεί σε μόνιμη τριχόπτωση και προκαλείται από φλεγμονή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.