ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Με αυτούς τους 3+1 τρόπους θα ωριμάσετε εύκολα τα αβοκάντο

Ο μύθος που καταρρίπτεται

Με αυτούς τους 3+1 τρόπους θα ωριμάσετε εύκολα τα αβοκάντο

Το αβοκάντο, όπως ήδη είναι γνωστό, αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό φρούτο για μικρούς και μεγάλους.

Ανεξάρτητα από τους αγαπημένους σας τρόπους χρήσης του αβοκάντο, μπορεί να έχετε αγοράσει κάποια φρούτα, που χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο, για να ωριμάσουν από όσο θα θέλατε.

Σε αυτό το άρθρο κοιτάμε τέσσερις απλούς τρόπους ωρίμανσης του αβοκάντο στο σπίτι και καταρρίπτουμε έναν κοινό μύθο ωρίμανσης.

Πώς ωριμάζουν φυσικά τα αβοκάντο

Τα αβοκάντο δεν ωριμάζουν στο δέντρο, παρά μόνο μόνο μετά τη συγκομιδή τους. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το αβοκάντο μπορεί να παραμείνει στο δέντρο για ένα έτος χωρίς να ωριμάσει.

Είναι ένα είδος κλιμακτηριακού φρούτου, που σημαίνει ότι παράγει μια έκρηξη αιθυλενίου και αυξάνουν την “αναπνοή” τους, όταν έρθει η ώρα να ωριμάσουν. Άλλοι τύποι κλιμακτηρικών φρούτων περιλαμβάνουν τις μπανάνες, τα αχλάδια και τις ντομάτες.

Το αιθυλένιο είναι η κύρια ορμόνη στα κλιμακτηριακά φρούτα και είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία ωρίμανσης τους.

Η περιεκτικότητά του σε λιπαρά αναπτύσσεται κατά την ανάπτυξή του στο δέντρο, αλλά η χαρακτηριστική βουτυρώδης υφή και η γεύση του σχηματίζονται κατά την ωρίμανσή του αφότου κοπεί από το δέντρο.

Οι παραγωγοί αβοκάντο συχνά καλύπτουν τα αβοκάντο σε κερί για να μειώσουν την απώλεια νερού (υγρασίας), τα αποθηκεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες ή τα επεξεργάζονται με τη χημική ουσία που εμποδίζει το αιθυλένιο 1-μεθυλκυκλοπροπάνιο (1-MCP) για να επιβραδύνει την ωρίμανσή τους κατά την αποστολή τους σε όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα του 1-MCP διαρκούν περίπου 20 ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα, η παραγωγή αιθυλενίου αυξάνεται ξανά και ο καρπός ωριμάζει.

Απλές μέθοδοι για να ωριμάσετε ένα αβοκάντο

Είτε έχετε μαζέψει το αβοκάντο σας από το δέντρο είτε το αγοράσατε από το κατάστημα, ακολουθούν τέσσερις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ωριμάσετε το αβοκάντο πιο γρήγορα.

Βάλτε το σε μια χάρτινη σακούλα, ή εφημερίδα

Τα αβοκάντο παράγουν αέριο αιθυλένιο. Η έρευνα δείχνει ότι το περιβάλλον του καρπού με αέρα πλούσιο σε αιθυλένιο αυξάνει περαιτέρω την παραγωγή αιθυλενίου και επιταχύνει την ωρίμανση.

Αυτό σημαίνει ότι η αποθήκευση του αβοκάντο κλεισμένο σε ένα υλικό “που αναπνέει”, όπως μια χάρτινη σακούλα ή εφημερίδα, παγιδεύει το αιθυλένιο και βοηθά το αβοκάντο να ωριμάσει πιο γρήγορα. Μπορεί να χρειαστούν 3-4 ημέρες για να ωριμάσει πλήρως με αυτήν την μέθοδο.

Μπορεί να μην έχετε το ίδιο αποτέλεσμα από τις πλαστικές σακούλες, οι οποίες δεν είναι πορώδεις όπως το χαρτί, εκτός εάν η σακούλα είναι μερικώς ανοιχτή, ώστε το αβοκάντο να μπορεί να “αναπνεύσει”.

Αποθηκεύστε το στο ντουλάπι ή σε ζεστό μέρος

Η κρύα αποθήκευση, όπως το ψυγείο, επιβραδύνει την ωρίμανση του αβοκάντο.

Ωστόσο, τόσο τρέχουσες, όσο και η παλαιότερες έρευνες δείχνουν, ότι η αποθήκευση του αβοκάντο στους 20℃ μειώνει τον χρόνο ωρίμανσης σε σύγκριση με μια χαμηλότερη θερμοκρασία 13℃, επειδή παράγει περισσότερο αιθυλένιο σε υψηλότερη θερμοκρασία.

Οι θερμοκρασίες στο ντουλάπι κυμαίνονται γενικά μεταξύ 10-21 ℃, οπότε πιθανότατα το καθιστά κατάλληλο μέρος για την αποθήκευση του αβοκάντο που είναι αποθηκευμένο σε χάρτινη σακούλα.

Αποθηκεύστε το μαζί με μπανάνες

Όπως το αβοκάντο, έτσι και οι μπανάνες είναι ένα κλιμακτηριακό φρούτο που παράγει μεγάλες ποσότητες αιθυλενίου.

Ο πλούσιος σε αιθυλένιο αέρας επιταχύνει την ωρίμανση ενθαρρύνοντας τα κοντινά φρούτα να παράγουν περισσότερο αιθυλένιο από μόνα τους. Έτσι, η αποθήκευση του αβοκάντο δίπλα σε μπανάνες το ωριμάζει πιο γρήγορα. Μπορεί να χρειαστούν 1-2 ημέρες για να ωριμάσει πλήρως σε μια σχετικά ζεστή περιοχή.

Τυλίξτε το σε μεμβράνη μετά την κοπή

Εάν κόψετε ένα αβοκάντο και δείτε ότι είναι ακόμα άγουρο, ενώστε πάλι τα κομμένα κομμάτια και αποθηκεύστε τα σε μεμβράνη στο ψυγείο.

Η έρευνα δείχνει ότι η επικάλυψη του αβοκάντο με κερί πολυαιθυλενίου χαμηλής πυκνότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για την μείωση της απώλειας υγρασίας, αλλά και η χρήση κοινής πλαστικής μεμβράνης μπορεί να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, το κομμένο αβοκάντο συνεχίζει να παράγει αιθυλένιο και θα ωριμάσει, αν και πιο αργά λόγω αποθήκευσης στο ψυγείο.

Καταρρίπτεται ο μύθος ότι η θέρμανση του αβοκάντο το ωριμάζει

Αν και η απότομη θέρμανση των αβοκάντο προτού τα αφήσουν σε ελεγχόμενη αποθήκευση μπορεί να λειτουργεί ως μέθοδος στη βιομηχανική επεξεργασία για να συγχρονίσουν τους χρόνους ωρίμανσης των παρτίδων αβοκάντο, η ίδια μέθοδος δεν λειτουργεί στο σπίτι.

Δεν υπάρχει επιστημονική υποστήριξη ότι η θέρμανση του αβοκάντο το ωριμάζει αμέσως. Έτσι, παρά τις κυρίαρχες τάσεις, η θέρμανση ενός ανώριμου αβοκάντο στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο μπορεί να το μαλακώσει, αλλά όχι να το ωριμάσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και αυτή η γρήγορη λύση μπορεί να σας φανεί χρήσιμη εάν βιάζεστε να φτιάξετε μια σάλτσα γκουακαμόλε, η πλήρης βουτυρώδης υφή ενός ώριμου αβοκάντο δεν επιτυγχάνεται έτσι και τα υγιή λιπαρά του είναι μειωμένα, επειδή επί της ουσίας δεν παύουν να είναι ακόμα άγουρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.