ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

E.coli: Εντοπίστηκε νέο πιο ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου

Ο άνθρωπος μολύνεται από το συγκεκριμένο βακτήριο κυρίως μέσω κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού

E.coli: Εντοπίστηκε νέο πιο ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου

Ένα νέο πιο ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli (E. coli) το οποίο είναι άκρως μολυσματικό εντόπισε διεθνής ομάδα ερευνητών, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

Το βακτήριο E. coli που ανήκει στα εντεροβακτήρια ζει φυσιολογικά στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα, χωρίς συνήθως να προκαλεί επιπλοκές.

Ο άνθρωπος μολύνεται από το βακτήριο κυρίως μέσω κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού.

Τα περισσότερα στελέχη του E. coli είναι ακίνδυνα, υπάρχουν όμως και κάποια στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα όπως ισχυρές κράμπες στην κοιλιά, διάρροια (κάποιες φορές με αίμα) και εμέτους – σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως η οργανική ανεπάρκεια και να επέλθει ακόμη και θάνατος.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι απέναντι στα επικίνδυνα στελέχη του βακτηρίου είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

«Πρόκειται για μια ανησυχητική νέα τάση και εφιστούμε την προσοχή στα εργαστήρια επιτήρησης παθογόνων»
Πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη εντοπιστεί στελέχη E. coli ανθεκτικά στις καρβαπενέμες (CREC) τα οποία θεωρούνται από τους επιστήμονες από τα πιο επικίνδυνα ανθεκτικά βακτήρια που κυκλοφορούν – εξ αυτών το στέλεχος ST410 ήταν το πιο κοινό ανθεκτικό E. coli στα κινεζικά νοσοκομεία μεταξύ του 2017 και του 2021.

Τώρα μια ακόμη πιο ισχυρή παραλλαγή του ST410 που ονομάζεται  ‘B5/H24RxC’ προκάλεσε δύο ξεσπάσματα σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Κίνας.

Ανάλυση του παραλλαγμένου στελέχους B5/H24RxC στο εργαστήριο έδειξε ότι αυτό ήταν σε θέση να αναπτύσσεται ταχύτερα και να είναι πιο επιβλαβές σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Οπως ανέφερε ο καθηγητής Αλαν ΜακΝάλι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης στο «Nature Communications» «η άκρως σημαντική συνεργασία μας με συναδέλφους στην Κίνα και με χρηματοδότηση του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας (MRC) μάς επέτρεψε να ανακαλύψουμε και να χαρακτηρίσουμε έναν νέο κλώνο του  E. coli ο οποίος είναι πιο ανθεκτικός στους αντιμικροβιακούς παράγοντες ενώ εμφανίζει και μεγαλύτερη παθογονικότητα.

Πρόκειται για μια ανησυχητική νέα τάση και εφιστούμε την προσοχή στα εργαστήρια που ασχολούνται με την επιτήρηση των παθογόνων ανά τον κόσμο σχετικά με αυτόν τον νέο κλώνο του E. coli ο οποίος γνωρίζουμε ότι έχει εξαπλωθεί και εκτός Κίνας».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από νοσοκομεία 26 διαφορετικών περιοχών της Κίνας τα οποία ελήφθησαν μεταξύ του 2017 και του 2021 προκειμένου να δουν την εξάπλωση του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά E. coli.

Απομόνωσαν 388 δείγματα E. coli ανθεκτικού στις καρβαπενέμες σε διαφορετικά κλινικά δείγματα συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων ούρων, πτυέλων και αίματος και είδαν ότι το στέλεχος ST410 ήταν το πιο κοινό ανθεκτικό E. coli που απομονώθηκε. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα δείγματα (111) αφορούσαν ούρα, φαίνεται ότι το ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου συνδέεται περισσότερο με ουρολοιμώξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον δρα Ιμπραήμ Σιαολίνγκ Μπα, κύριο ερευνητή στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και πρώτο συγγραφέα της νέας δημοσίευσης «η έρευνά μας φωτίζει το εξελισσόμενο τοπίο της αντιμικροβιακής αντοχής σε ό,τι αφορά κλινικώς σημαντικά παθογόνα όπως το  E. coli και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη συνεργατικών προσπαθειών ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κλιμακούμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.