ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ύποπτα για την ανδρική υπογονιμότητα τα αντιισταμινικά

Ύποπτα για την ανδρική υπογονιμότητα τα αντιισταμινικά

Νέες έρευνες ενοχοποιούν τα αντισταμινικά για την ανδρική υπογονιμότητα. Πειράματα σε ζώα δημιουργούν υποψίες ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιαλλεργικά αντισταμινικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή των ανδρικών ορμονών και την ανδρική γονιμότητα.

Η αύξηση των αλλεργιών στο σύγχρονο κόσμο έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση αυτών των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια. Τα αντισταμινικά χορηγούνται είτε μέσω συνταγογράφησης από γιατρό είτε ελεύθερα.

Αργεντινοί ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας και Πειραματικής Ιατρικής του Μπουένος ‘Αϊρες, με επικεφαλής τη δρα Καρολίνα Μοντίγιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Reproduction” (Αναπαραγωγή), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τις έως τώρα έρευνες πάνω στα αντισταμινικά.

Η νέα μελέτη κατέληξε ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν αρνητικές μακρόχρονες παρενέργειες στη γονιμότητα των ανδρών, επειδή επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία των όρχεων, πράγμα που έχει επιπτώσεις για την μορφολογία, την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε ζώα, τόνισαν ότι χρειάζεται το ζήτημα να μελετηθεί περισσότερο με κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και εξέφρασαν τη γνώμη ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των αντισταμινικών.

Η ισταμίνη είναι ένα μόριο που παράγεται στο σώμα ως αντίδραση σε έναν αλλεργιογόνο παράγοντα και έχει ως συνέπεια ο άνθρωπος να φταρνίζεται, να έχει φαγούρα ή άλλα συμπτώματα. Τα αντισταμινικά ανακουφίζουν αυτές τις αντιδράσεις, αλλά παράλληλα εμπλέκονται και σε άλλους μηχανισμούς του οργανισμού, π.χ. φέρνοντας νύστα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι ακόμη πρόωρο να σημάνει συναγερμός για τις πιθανές επιπτώσεις των αντισταμινικών στην ανδρική γονιμότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, πράγμα που καθιστά δύσκολο να διακρίνει κανείς τη συμβολή κάθε ξεχωριστού παράγοντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.