ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βρετανία: Αποφασίζει σήμερα για την πιθανή αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca για τους κάτω των 30 ετών

Βρετανία: Αποφασίζει σήμερα για την πιθανή αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca για τους κάτω των 30 ετών

Η ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Βρετανίας αναμένεται αν αποφασίσει σήμερα για το κατά πόσον θα ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών εν μέσω φόβων για περιπτώσεις θρόμβων.

Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι καταγράφηκαν 30 περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβων στον εγκέφαλο σε 18,1 εκατ. άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Αλλά υπάρχουν φόβοι ότι μολονότι τα οφέλη για τους ηλικιωμένους που εμβολιάζονται υπερτερούν μακράν των κινδύνων, η χρήση του εμβολίου αυτού σε νεώτερα άτομα είναι «πιο περίπλοκη».

Τυχόν απαγόρευση από τον MHRA της χορήγησης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 30, θα είναι η πρώτη του είδους της στη Βρετανία και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στο επόμενο στάδιο της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα, που βγαίνει σταδιακά από το lockdown στις 12 Απριλίου.

«Δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους – κάτω των 30 ετών τουλάχιστον – ένα διαφορετικό εμβόλιο», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο 53χρονος επιδημιολόγος της αρμόδιας επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον, Νιλ Φέργκιουσον είπε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ίσως να μην είναι κατάλληλο για νεαρά άτομα, αν αποδειχθεί η συσχέτισή του με την εμφάνιση των αιματικών θρόμβων. Τόνισε ότι οι ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας και οι μεσήλικες πρέπει να λάβουν το εμβόλιο επειδή η απειλή του κορωνοϊού είναι μακράν μεγαλύτερη από τον κίνδυνο των θρόμβων, αλλά το ισοζύγιο του κινδύνου είναι «ελαφρώς πιο περίπλοκο» αναφορικά με νεότερα άτομα, που είναι λιγότερο ευάλωτα στην Covid-19 και στις ηλικίες των οποίων ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων ίσως αποδειχθεί υψηλότερος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 στην ηλικιακή ομάδα 25 – 44 ετών είναι 0,04% και 0,01% στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών, ενώ έως και 6% στους ηλικιωμένους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.