Ετοιμάζουν ενιαίο mRNA εμβόλιο: Ο P.Daszak μιλούσε για εμβόλιο «παν-κορωνοϊού» πριν την πανδημία – Τι ήξερε; (βίντεο)

Ετοιμάζουν ενιαίο mRNA εμβόλιο: Ο P.Daszak μιλούσε για εμβόλιο «παν-κορωνοϊού» πριν την πανδημία – Τι ήξερε; (βίντεο)

Ένα εμβόλιο που θα δίνει πρόβλημα στις μεταλλάξεις ετοιμάζουν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα ερευνητές από τη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Gillings της Βόρειας Καρολίνας να αναπτύσσουν ένα γενικό εμβόλιο που θα προστατεύει όχι μόνο έναντι του COVID-19 αλλά και άλλων κορωνοϊών.

Κάτι που από τη μία φαίνεται ως κάτι καλό, καθώς θα λύσει το πρόβλημα των μεταλλάξεων (θεωρητικά), παρόλα αυτά πρέπει να δούμε ποιοι βρίσκονται πίσω απ’ αύτη την έρευνα, αλλά να θυμηθούμε και τι έλεγε ο Peter Daszak λίγο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού είχε δώσει συνέντευξη στην οποία αναφερόταν σε έναν κορωνοϊό που δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία γι’ αυτόν, ενώ στη συνέχεια είχε αποκαλύψει ότι στόχος των πειραμάτων του GoF ήταν να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο παν-κορωνοϊού για πολλά διαφορετικά τύποι κορωνοϊού (διαβάστε αναλυτικά εδώ τα όσα έλεγε τότε).

Οι ερευνητές του UNC-Chapel Hill σχεδίασαν το εμβόλιο για να παρέχουν προστασία από τον τρέχοντα κορωνοϊό SARS-CoV-2, αλλά και από μια ομάδα κορωνοϊών που συνηθίζουν να μεταπηδούν από τα ζώα στον άνθρωπο, ένα δηλαδή εμβόλιο παν-κορωνοϊού.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science από τους επικεφαλής συγγραφείς David Martinez, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο UNC Gillings School of Global Public Health, την Hanna H. Gray ειδικευόμενη στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes και τον Ralph Baric, καθηγητή ανοσολογίας και μικροβιολογίας και επιδημιολόγο στο UNC Gillings, του οποίου η έρευνα προκάλεσε νέες θεραπείες για την καταπολέμηση των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών.

Ποιος είναι όμως ο Ralph Baric; Όπως σας αποκάλυψε το pronews.gr ο Baric είχε σχέσεις με τον Daszak και φέρεται να συνεργάστηκαν στην προσπάθεια να αποκρυφθεί η πραγματική προέλευση του κορωνοϊού. Τα mails τα οποία είχαν διαρρεύσει δείχνουν πως οι δυο τους είχαν επαφή, με τον Baric στη συνέχεια να αλλάζει άρθρο του που αναφερόταν ουσιαστικά σε τεχνητό ιό, (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Οι κύριοι συγγραφείς συνεργάστηκαν με μια ομάδα επιστημόνων από το UNC-Chapel Hill, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

«Οι ερευνητές στο UNC-Chapel Hill διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη εμβολίων κορωνοϊού. Αφού δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 πρώτης γενιάς, περιστράφηκαν για να δουν ένα εμβόλιο δεύτερης γενιάς: ένα που στοχεύει τους σαρμποκοροναϊούς», δήλωσε ο Μπάριτς.

Οι σαρμποκορωνοϊοί, μέρος της μεγάλης οικογένειας των κορωνοϊών, αποτελούν προτεραιότητα για τους ιολόγους, αφού δύο προκάλεσαν καταστροφικές ασθένειες τις τελευταίες δύο δεκαετίες: SARS και COVID-19.

Η προσέγγιση της ομάδας ξεκίνησε με το mRNA, το οποίο είναι παρόμοιο με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αλλά αντί να συμπεριλάβουν τον κώδικα mRNA για έναν μόνο ιό, ενώνουν το mRNA από πολλούς κορωνοϊούς.

Το υβριδικό εμβόλιο, όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια, δημιούργησε αποτελεσματικά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι πολλαπλών ακίδων – πρωτεϊνών που χρησιμοποιούν οι ιοί για να προσβάλλουν υγιή κύτταρα, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεΐνης που σχετίζεται με το Β.1.351, δηλ. την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής.

«Το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει νέες εστίες όταν χρησιμοποιείται με την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής», δήλωσε ο Μπάριτς.

Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από ποντίκια που μολύνθηκαν με SARS-CoV και άλλους κορωνοϊούς. Το εμβόλιο απέτρεψε τη μόλυνση και την πνευμονική βλάβη σε ποντίκια. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, πρόσθετες δοκιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους την επόμενη χρονιά.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ενθαρρυντικά, γιατί μπορούμε να σχεδιάσουμε καθολικά εμβόλια για όλους τους κορωνοϊούς για να προφυλάξουμε προληπτικά από ιούς που γνωρίζουμε ότι διατρέχουμε κίνδυνο να εμφανιστούν στον άνθρωπο», δήλωσε ο Martinez. Και καταλήγοντας τόνισε: «Με αυτήν τη στρατηγική, ίσως μπορούμε να αποτρέψουμε ένα SARS-CoV-3».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.