ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

FDA: Ενέκρινε το πρώτο φάρμακο που παρασκευάζεται από το μικροβίωμα των κοπράνων

Η θεραπεία «Rebyota» αφορά ενήλικες που δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν τις εντερικές λοιμώξεις με το Clostridium difficile

FDA: Ενέκρινε το πρώτο φάρμακο που παρασκευάζεται από το μικροβίωμα των κοπράνων

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, ενέκρινε την πρώτη φαρμακευτική θεραπεία μικροχλωρίδας κοπράνων για εντερικές λοιμώξεις οι οποίες αντιμετωπίζονται δύσκολα.

Ο λόγος γίνεται για τη θεραπεία με την ονομασία «Rebyota» η οποία αφορά ενήλικες που δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν τις εντερικές λοιμώξεις με το Clostridium difficile, που συνήθως αναφέρεται ως C. diff, ένα βακτήριο που προκαλεί ναυτία, κράμπες και διάρροια.

Η μόλυνση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν επανεμφανιστεί και συνδέεται με περίπου 15.000 έως 30.000 θανάτους ετησίως.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, ορισμένοι γιατροί στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν δείγματα κοπράνων από υγιείς δότες για τη θεραπεία της πάθησης.

Τα υγιή βακτήρια από το έντερο των δωρητών έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τους λήπτες να καταπολεμήσουν τα βακτήρια C. diff. Η διαδικασία τελευταία πραγματοποιείται όλο και πιο συχνά καθώς πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται πλέον στα παραδοσιακά αντιβιοτικά.

Ωστόσο, ο πολλαπλασιασμός των τραπεζών κοπράνων και των επαγγελματιών που εμπλέκονται στη μεταμόσχευσης κοπράνων σε ολόκληρη τη χώρα πονοκεφαλιάζει τον οργανισμό, ο οποίος παραδοσιακά δεν ρυθμίζει τις ιατρικές διαδικασίες.

Ο FDA έχει σπάνια παρέμβει, υπό την προϋπόθεση ότι οι δότες κοπράνων ελέγχονται προσεκτικά για πιθανές μολυσματικές ασθένειες.

Η θεραπεία αναπτύχθηκε από την ελβετική βιοφαρμακευτική εταιρεία Ferring Pharmaceuticals, δημιουργήθηκε από κόπρανα δότη και χορηγείται με εφάπαξ δόση μέσω κλύσματος. Μπορεί να συνταγογραφηθεί αφού ένα άτομο έχει περάσει από μια σειρά αντιβιοτικών για το C. diff και η μόλυνση επιμένει.

Ο FDA σημειώνει ότι επειδή παρασκευάζεται από κόπρανα δότη, ενέχει κάποιο κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων ή τροφικών αλλεργιογόνων, αν και ελέγχεται.

Ο Οργανισμός δήλωσε ότι ενέκρινε τη θεραπεία με βάση τα αποτελέσματα δύο μελετών στις οποίες το 70% των ασθενών που έλαβαν το Rebyota είδαν τα συμπτώματά τους να υποχωρούν μετά από οκτώ εβδομάδες, σε σύγκριση με το 58% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η νέα θεραπεία αφορά μόνο ασθενείς που έχουν ήδη λάβει αντιβιοτικά για υποτροπιάζουσα λοίμωξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πάθηση είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.