Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για να ρίξετε το σάκχαρο αίματος

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μύρτιλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για να ρίξετε το σάκχαρο αίματος
Εάν ζείτε με διαβήτη, ή έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη, τότε γνωρίζετε τη σημασία της ρύθμισης των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα σας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

Αλλά μερικές φορές απλώς το να προσπαθούμε να τρώμε υγιεινά μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό, αν δεν είμαστε σίγουροι ποιες τροφές να συμπεριλάβουμε σε καθημερινή βάση.

«Το καλύτερο φρούτο για τον διαβήτη είναι τα μύρτιλα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους και έχει αποδειχθεί ότι -δυνητικά- καθυστερούν την πέψη των υδατανθράκων και αποτρέπουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα».

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μύρτιλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά σε ό,τι αφορά τον διαβήτη και την μείωση του σακχάρου στο αίμα.

«Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη έρευνα έδειξε ότι μετά από δύο μήνες, τα μύρτιλλα μείωσαν την HbA1c, μια εξέταση αίματος που μετρά το μέσο σάκχαρο τους τελευταίους 3 μήνες. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης χαμηλότερα τριγλυκερίδια και μειωμένη φλεγμονή», λέει η δρ. Chan.

Ένα από τα σημάδια μιας τροφής φιλικής προς τον διαβήτη είναι όταν βαθμολογείται στον γλυκαιμικό δείκτη. Αυτός ο δείκτης, που κατατάσσει τις τροφές από το 1 έως το 100, δείχνει το κατά πόσον ένα τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ένα τρόφιμο θεωρείται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, εάν έχει βαθμολογία μεταξύ 1 και 55 και θεωρείται υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, εάν είναι πάνω από 70.

Σύμφωνα με την δρ. Chan, τα μύρτιλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με βαθμολογία 53. Αυτό σημαίνει ότι θα προκαλέσουν μόνο μια αργή αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας”.

Παραδείγματα φρούτων που έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη είναι το καρπούζι (περίπου στο 76) και το πεπόνι (γύρω στο 68).

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. “Τα μούρα γενικώς, όπως τα μύρτιλλα και τα σμέουρα είναι φυσικά χαμηλά σε ζάχαρη και πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα”, λέει η Amanda Lane, διατροφολόγος και επικεφαλής του Healthful Lane Nutrition.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν θέλετε να πάρετε πολλές φυτικές ίνες, όταν τρώτε φρούτα, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να το συνδυάσετε με κάτι άλλο. “Άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι το πεπόνι, τα μήλα και οι χουρμάδες. Αλλά συνιστώ επίσης να συνδυάσετε φρούτα με πρωτεΐνη, για να μειώσετε τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα”, λέει η διατροφλόγος Morgyn Clair.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.