ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κορωνοϊός: Εξουθενωμένοι οι υγειονομικοί – Η κυβέρνηση μελετά «άτακτη υποχώρηση» για τους ανεμβολίαστους

Εξαντλημένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας

Κορωνοϊός: Εξουθενωμένοι οι υγειονομικοί – Η κυβέρνηση μελετά «άτακτη υποχώρηση» για τους ανεμβολίαστους

Εξαντλημένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο σε γιατρούς και νοσηλευτές, σύμφωνα με μελέτες.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση μελετά «άτακτη υποχώρηση» στο θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, όπως διεμήνυσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ποσοστό αυτών που νιώθουν burn out, δηλαδή την επαγγελματική εξουθένωση, καθώς βρίσκεται υψηλότερα επίπεδα από ποτέ μεταξύ των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας και η πανδημία έχει συμβάλλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Δρ. Σταματούλα Τσικρικά.

Τα παραπάνω δεν παρατηρούνται μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες στον χώρο της υγείας που είτε σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν το επάγγελμα είτε να μεταπηδήσουν σε τμήματα με λιγότερο βαριά περιστατικά, από αυτά που αντιμετωπίζουν οι ΜΕΘ, τα ΤΕΠ και οι covid πνευμονολογικές κλινικές.

«Ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Ιnternational Journal of Enviromental Research and Public Health”, κι έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας στα νοσοκομεία, Ευαγγελισμός, Παμμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, Παπανικολάου, Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, αλλά και στο δικό μας στο Σωτηρία, έδειξε ότι 1 στους 2 πάσχει από άγχος στη διάρκεια της εργασίας του, ποσοστό άνω του 90% έχει αίσθημα αποπροσανατολισμού και αποπροσωποποίησης, ένα 45% βιώνει μετατραυματικό στρες που έχει εκδηλωθεί με διαταραχές ύπνου, σύγχυση, διαταραχές στη διάθεση, αλλά και τάσεις φυγής από τον χώρο εργασίας, με προτίμηση μεταφοράς σε τμήματα με λιγότερο βαριά περιστατικά», τόνισε η κ. Τσικρικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Για πρώτη φορά έχουν καταθέσει περισσότεροι από 500.000 νοσηλευτές αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, νιώθοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα τους βοηθήσει να δραπετεύσουν από το πολύ βαρύ μετατραυματικό στρες», πρόσθεσε η ίδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.