ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Νέα μελέτη: Το τραγούδι μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση μετά το εγκεφαλικό

Πως μπορεί το τραγούδι να βοηθήσει τους ασθενείς με αφασία, δηλαδή με δυσκολίες στην επικοινωνία και τον λόγο, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Νέα μελέτη: Το τραγούδι μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση μετά το εγκεφαλικό

Το τραγούδι μπορεί να είναι χρήσιμο βοήθημα για τους ασθενείς που έχουν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην ανάκτηση της ικανότητας επικοινωνίας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Φιλανδία.

Υπολογίζεται ότι το 40% των ασθενών που επιβιώνουν από τα εγκεφαλικά επεισόδια πάσχουν από αφασία. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η διαταραχή της ομιλίας, της γραφής και της κατανόησης της γλώσσας. Στους σχεδόν μισούς ασθενείς, η αφασία επιμένει έναν χρόνο μετά το εγκεφαλικό, πλήττοντας την ποιότητα ζωής τους ή οδηγώντας σε κοινωνική απομόνωση.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν η ομαδική θεραπεία αποκατάστασης με τραγούδι μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες. Στη μελέτη δοκιμάστηκαν διάφορα στοιχεία  της μουσικοθεραπείας, όπως ο μελωδικός τονισμός, το τραγούδι σε χορωδία και το τραγούδι με τη βοήθεια τάμπλετ.

Στον μελωδικό τονισμό χρησιμοποιούνται μελωδίες και ο ρυθμός για να εξελιχθεί σταδιακά ο ασθενής από το τραγούδι στην ομιλία. Είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται σε μερικά προγράμματα αποκατάστασης της αφασίας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι, παρά της αφασία τους, πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό διατηρούν την ικανότητα να τραγουδούν. Ωστόσο το τραγούδι, ιδίως το χορωδιακό, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς στους ασθενείς αυτούς.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν συνολικώς 54 ασθενείς με χρονία αφασία και οι συγγενείς τους. Την μουσικοθεραπεία έκαναν ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής και ένας διευθυντής χορωδίας. Οι ασθενείς έκαναν ομαδική θεραπεία με τραγούδια επί τέσσερις μήνες. Λάμβαναν επίσης την κλασική φροντίδα για την αφασία τους.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ασθενείς πέντε και εννέα μήνες μετά την έναρξη της μελέτης. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Brain Comminications.

Η προσθήκη τραγουδιών στη θεραπεία τους βελτίωσε σημαντικά την επικοινωνία τους και την παραγωγή λόγου. Αυτό παρατηρήθηκε τόσο κατά τον έλεγχο των πέντε μηνών, όσο και τους εννέα μήνες.

Επιπλέον, η μουσική παρέμβαση βελτίωσε τις κοινωνικές συναναστροφές τους και μείωσε το φορτίο των φροντιστών τους. Τόσο οι ασθενείς, όσο και οι φροντιστές τους, εξ άλλου, ανέφεραν ότι λάμβαναν περισσότερη υποστήριξη από τον περίγυρό τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.