Πάτρα: Τέσσερις νεκροί από τον μύκητα Candida Auris – «Εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ»

Τι λένε οι ειδικοί

Πάτρα: Τέσσερις νεκροί από τον μύκητα Candida Auris – «Εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ»

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές της Πάτρας καθώς έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι από τον μύκητα Candida Auris.

Την αποκάλυψη έκανε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Πάτρα Άννα Μαστοράκου, μιλώντας στον Max Fm, όπου ανέφερε πως ο μύκητας Candida Auris εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής ενώ όσο αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις.

Στις δηλώσεις της, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Πάτρα κατέληξε στο ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν, καθώς πρόκειται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

Μύκητας Candida Auris: Τι λένε οι ειδικοί

Υπενθυμίζεται πως για τον μύκητα αυτόν είχε μιλήσει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, πριν από μερικές μέρες, τονίζοντας πως μετά τον κορωνοϊό η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το Candida auris, καθώς πρόκειται για «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είπε: «Αυτό το στέλεχος δεν το μάθαμε τώρα. Το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία. Όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει να γίνεται γρήγορα ταυτοποίηση, ώστε ο ασθενής να πάρει θεραπευτική αγωγή.

Το στέλεχος αυτό βρίσκεται στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ. Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων στα νοσοκομεία που ενημερώνει τα τμήματα για το τι συμβαίνει».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, και ο ΕΟΔΥ έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με την μύκητα Candida Auris, εξηγώντας ότι αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία, οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.