Πονοκέφαλος τάσης: Τελικά πόσο μειώνει τα συμπτώματα ο βελονισμός;

Τα άτομα με συχνούς ή χρόνιους πονοκεφάλους τάσης μπορεί να ταλαιπωρούνται από το σύμπτωμα 10 ή περισσότερες ημέρες το μήνα

Πονοκέφαλος τάσης: Τελικά πόσο μειώνει τα συμπτώματα ο βελονισμός;

Ο πονοκέφαλος αποτελεί κοινό σύμπτωμα που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι περισσότεροι καταφεύγουν στα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα ή σε πρακτικές όπως η γιόγκα και το μασάζ για να ανακουφιστούν.

Κάποιοι άνθρωποι όμως βιώνουν πονοκεφάλους πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής τους.

Τα άτομα με συχνούς ή χρόνιους πονοκεφάλους τάσης που προκαλούνται από το άγχος, μπορεί να ταλαιπωρούνται από το σύμπτωμα 10 ή περισσότερες ημέρες το μήνα.

Η εύρεση της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν λειτουργούν όλες οι θεραπείες για όλους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής του Chengdu, στην Κίνα, αναφέρουν ότι η αρχαία πρακτική του βελονισμού μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους τάσης να μειώσουν τα συμπτώματα στο μισό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 218 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με χρόνιους πονοκεφάλους τάσης τουλάχιστον 11 χρόνια πριν και ανέφεραν ότι ταλαιπωρούνταν από το σύμπτωμα σχεδόν 22 ημέρες τον μήνα.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν τυχαία είτε αληθινό είτε επιφανειακό βελονισμό. Στον αληθινό βελονισμό, ένας επαγγελματίας εισάγει βελόνες στο σώμα για να επιτύχει το αίσθημα Deqi που προκαλείται κατά την δίοδο της βελόνας (μούδιασμα, βάρος, διάταση και άλγος) στους ιστούς.

Τα ερεθίσματα από αυτή την δίοδο της βελόνας μεταφέρονται, μέσω του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, στα ειδικά όργανα, σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και σε άλλους ιστούς, προκαλώντας έτσι αύξηση των ενδογενών οπιοειδών (ενδορφινών).

Στον επιφανειακό βελονισμό οι βελόνες εισάγονται λιγότερο βαθιά και δεν επιτυγχάνεται το αίσθημα Deqi.

«Συγκρίνοντας τον αληθινό με τον επιφανειακό βελονισμό, προσπαθήσαμε να ελέγξουμε εάν η αίσθηση deqi παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επίδραση του βελονισμού» εξηγούν οι ερευνητές.

Και οι δύο ομάδες ασθενών υποβλήθηκαν σε δύο ή τρεις 30λεπτες συνεδρίες βελονισμού την εβδομάδα για συνολικά 20 συνεδρίες σε περίοδο 2 μηνών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και τις δύο ομάδες για επιπλέον έξι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να κρατούν ημερολόγια πονοκεφάλου για να καταγράφουν τα περιστατικά, την ένταση και τη διάρκειά τους, μεταξύ άλλων λεπτομερειών.

Οι ερευνητές όρισαν τον «ανταποκρινόμενο» στη θεραπεία ως ένα συμμετέχοντα που ανέφερε τουλάχιστον 50% μείωση του μέσου αριθμού ημερών πονοκεφάλου ανά μήνα.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 68% των συμμετεχόντων που έλαβαν αληθινό βελονισμό είχαν ανταποκριθεί στη μέθοδο. Από αυτούς που έκαναν επιφανειακό βελονισμό, ανταποκρίθηκε το 50%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παρενέργειες από τη θεραπεία με βελονισμό ήταν λίγες, ήπιες και δεν απαιτούσαν αντιμετώπιση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.