ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Ρουμανία αγοράζει Himars αξίας 1,25 δις δολαρίων από τις ΗΠΑ (βίντεο)

Η Ρουμανία αγοράζει Himars αξίας 1,25 δις δολαρίων από τις ΗΠΑ (βίντεο)

Εγκρίθηκε η πώληση του «Συστήματος Υψηλής Κινητικότητας Πυραύλων Πυροβολικού» (HIMARS) αξίας 1,25 δισεκατομμυρίων στην Ρουμανία από το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η πώληση επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA) την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017.

Το υπουργείο πληροφόρησε την Πέμπτη το Κογκρέσο και εξακολουθεί να εκκρεμεί η απόφαση του κογκρέσου για την συμφωνία.

Η Ρουμανία αιτήθηκε 54 εκτοξευτές HIMARS και 81 ενιαία «Συστήματα Πολλαπλών Εκτοξευτών Καθοδηγούμενων Πυραύλων» (GMLRS) και 81 εναλλακτικές πολεμικές κεφάλες GMLRS. Το αίτημα περιλαμβάνει επίσης 54 «Τακτικά Πυραυλικά Στρατιωτικά Συστήματα» (ATACMS) και 24 “Σύγχρονα Συστήματα Τακτικών Δεδομένων Πυροβολικού Πεδίου” (AFATDS), τα οποία είναι το σύστημα ελέγχου πυρός των HIMARS.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης 15 θωρακισμένα οχήματα γενικής χρήσης Χαμερ M1151A1 και 15 έτοιμα προς θωράκιση διμελή οχήματα M1151A1 μαζί με ανταλλακτικά και πληθώρα εξοπλισμών υποστήριξης.

Ο κύριος εργολάβος είναι η Lockheed Martin και η εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Grant Prairie του Τέξας και στο Gamden του Arkansas. Η Lockheed ανακοίνωσε πριν από έναν χρόνο οτι θα ξεκινούσε εκ νέου την γραμμή παραγωγή του HIMARS με σκοπό να κατασκευάσει νέους εκτοξευτές για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Η Ρουμανία ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι σχεδίαζε να αγοράσει έως το 2022 HIMARS και 36 μαχητικά αεροσκάφη F-16, στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου σχεδίου δαπανών περίπου 11,6 δις δολαρίων σε αμυντικές προμήθειες κατά τα έτη 2017 ως 2026.

Η Ρουμανία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει επιθετικά ελικόπτερα από την Bell Helicopters και αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot.

Ο στρατηγός Μπεν Χοτζες, ο διοικητής των αμερικάνικών δυνάμεων στην Ευρώπη, είπε τον Ιούλιο κατά την διάρκεια της μεγάλης, υπό αμερικανική διοίκηση, στρατιωτική άσκηση -Saber Guardian- ότι περίμενε η Ρουμανία να δαπανήσει το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ στην άμυνα, εκπληρώνοντας φέτος την NATOϊκη δέσμευση της.

Η προμήθεια HIMARS από τις ευρωπαϊκές χώρες αποβαίνει άμεσα προς όφελος του στόχου των ΗΠΑ και του NATO να αποτρέψουν Ρωσία επειδή καλύπτει το κενό που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ενισχύσουν με τον δικό τους εξοπλισμό.

Ο Χοτζες είπε ότι οι δυνατότητες του πυροβολικού και των πυρών μεγάλης εμβέλειας παραμερίστηκαν στην Ευρώπη ενώ οι ΗΠΑ εστίασαν στους πολέμου του Ιράκ και Αφγανιστάν. Και ενώ ο Στρατός των ΗΠΑ μπορεί να ενισχύσει το κενό ως ένα βαθμό, οι Ευρωπαϊκές χώρες αναβαθμίζοντας τις ικανότητες πυρός μπορούν να βοηθήσουν στο κλείσιμο αυτού του κενού.

Οι ρουμάνοι εργάστηκαν άμεσα με τις μονάδες HIMARS κατά την Saber Guardian αυτό το καλοκαίρι. Στο Διακλαδικό Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης (JNTC) στο Cincu της Ρουμανίας, η ρουμάνικη μοίρα LARON, η οποία χρησιμοποιεί το σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων των 152 χιλ., και η 5η μοίρα της Εθνοφρουράς, της 113ης Μονάδας Πυροβολικού της Νότιας Καρολίνα, μιας μονάδας HIMARS, επικεντρώθηκαν στην παράλληλή λειτουργία η μια με την άλλη για μια άσκηση συνδυασμένων όπλων και πραγματικών πυρών που πραγματοποιήθηκε εκεί.

Αυτή τη στιγμή καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προμηθευτεί το HIMARS, Ιορδανία, Σιγκαπούρη και ΗΑΕ είναι οι μοναδικοί ξένοι πελάτες και το Κατάρ έχει εξουσιοδοτηθεί να αγοράσει το σύστημα.

Δείτε το «Himars» σε δράση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.