ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αθώος ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία για εμπορία κινεζικών όπλων

Αθώος ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία για εμπορία κινεζικών όπλων

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία απαλλάχθηκε στις ΗΠΑ από τις κατηγορίες ότι βοήθησε στην συγκάλυψη της κινέζικης προέλευσης των πυρομαχικών που ένας υπεργολάβος του Πενταγώνου αγόρασε για να προμηθεύσει με αυτά τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ότι βοήθησε στην συγκάλυψη της κινέζικης προέλευσης των πυρομαχικών που ένας υπεργολάβος του Πενταγώνου αγόρασε για να προμηθεύσει με αυτά τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη. Το αδίκημα ήταν η εμπορία των κινεζικών όπλων και πυρομαχικών, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ

Τον περασμένο χρόνο, ένας στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία δήλωσε στους επιθεωρητές από την Επιτροπής Επίβλεψης και Κυβερνητικών Μεταρρυθμίσεων του Κογκρέσου, ότι ο πρέσβης John L. Withers II, υιοθέτησε ένα σχέδιο του αλβανικού υπουργείου Άμυνας για την απόκρυψη αρκετών κυτίων κινέζικων πυρομαχικών από έναν επισκέπτη δημοσιογράφο.

Τα πυρομαχικά τοποθετήθηκαν σε νέες συσκευασίες προκειμένου να αποκρυφθεί η πραγματική τους προέλευση και στην συνέχεια εστάλησαν από την Αλβανία στο Αφγανιστάν μέσω της εταιρείας εμπορίας όπλων AEY Inc με έδρα το Μαϊάμι Μπητς της Φλόριντα.

Ο Withers, διπλωματικός υπάλληλος επί 25 συναπτά έτη, αρνήθηκε μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες του στρατιωτικού ακόλουθου, του ταγματάρχη Larry D. Harrison II, και δήλωσε ότι ο ίδιος και μια άλλο προσωπικό της πρεσβείας συνεργάστηκαν στενά με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την διερεύνηση της συγκεκριμένης απάτης.

Το δε υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ενεργών γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Εξωτερικών Harold W. Geisel, κλήθηκαν να εξετάσουν το θέμα, το οποίο περιλάμβανε και άλλους πέντε υπαλλήλους της πρεσβείας.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου δε, αναφέρονται τα εξής: «Ο γενικός επιθεωρητής έχει εξετάσει όλα τα στοιχεία που έγιναν διαθέσιμα και δεν διαπίστωσε τίποτα ικανό να στοιχειοθετήσει εγκληματικές ή άλλες παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με εργαζόμενους του υπουργείου Εξωτερικών.»

Σύμφωνα με την κατάθεση του ταγματάρχη Harrison ο Withers συναντήθηκε με τον Αλβανό υπουργό Άμυνας Fatmir Mediu στις 19 Νοεμβρίου του 2007 λίγες ώρες πριν ένας δημοσιογράφους από τους Times της Νέας Υόρκης μεταβεί στην Αλβανία προκειμένου να ερευνήσει τις δραστηριότητες της αμερικανικής εταιρείας στα Τίρανα.

Η AEY, με βάση ένα συμβόλαιο του αμερικανικού Στρατού, αγόρασε τα πυρομαχικά προκειμένου να προμηθεύσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, αν και η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την εμπορία κινεζικών όπλων.

Ο Harrison, ο οποίος ήταν παρών στην συγκεκριμένη συνάντηση, δήλωσε στους επιθεωρητές του Κογκρέσου ότι ο Withers συμφώνησε με την διαταγή του Mediu στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την απομάκρυνση των συσκευασιών των πυρομαχικών.

Αλλά ο γενικός επιθεωρητής Wood δήλωσε ότι η κατάθεση του ταγματάρχη ήταν ανεδαφική και συνηγόρησε πως «ο πρέσβης και το προσωπικό του ενέργησαν όπως ακριβώς θα περιμέναμε από αυτούς να ενεργήσουν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.