ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στο στόχαστρο του Στ. Κοντονή τα δικαστικά έξοδα του Α. Γεωργίου ως προαπαιτούμενο της δόσης

Στο στόχαστρο του Στ. Κοντονή τα δικαστικά έξοδα του Α. Γεωργίου ως προαπαιτούμενο της δόσης

Την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ανοίγει εκ νέου η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στο ερώτημα αν ζητήθηκε από την Κομισιόν στην ελληνική πλευρά να παρέμβει ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα με τα στοιχεία της περιόδου εκείνης και επομένως κακώς διώκεται ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, τόνισε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι και δεν είναι προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση. Δεν μπορεί να είναι γιατί κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να επιβάλει σε ένα άλλο κράτος, είτε μία ομάδα κρατών ή κράτος ξεχωριστά σε ένα άλλο κράτος, να παρεμβαίνει η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία, στη Δικαιοσύνη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης καμίας πίεσης προσθέτοντας ότι «θέμα παρέμβασης στις ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία διερευνά μία συγκεκριμένη περίοδο και τις δράσεις συγκεκριμένων πολιτών, δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο Σταύρος Κοντονής κατέληξε για το θέμα «από τη στιγμή που μία υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη δεν μπορούν να τρέχουν παράλληλα άλλα πράγματα. Η Δικαιοσύνη κυρίαρχα θα αποφασίσει για το αν υπάρχουν ευθύνες ή όχι στη συμπεριφορά και στις ενέργειες ενός πολίτη».
Τι έχει προηγηθεί

Ήταν, όμως, η ίδια η κυβέρνηση που στο κείμενο του συμπληρωματικού Μνημονίου δεχόταν και υπέγραψε το κείμενο στο οποίο αναφερόταν ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί υλικά και ηθικά ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, παράγοντες των θεσμών και του Eurogroup επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει και μια δήλωση από την πλευρά της κυβέρνησης με την οποία θα αποκαθίσταται ο κ. Γεωργίου για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων που παρήχθησαν όσο ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Αύγουστος 2010 – Αύγουστος 2015).

Τρεις ημέρες μετά το δημοσίευμα αυτό και ένα μήνα μετά την αποδοχή της καταβολής αποζημίωσης του κ. Γεωργίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον Ανδρέα Γεωργίου, σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως μια ημέρα μετά, στις 20 Ιουλίου στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις αναφέρεται ότι το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα υπεράσπισης του εκάστοτε προέδρου και του προσωπικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε περίπτωση δίωξης για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.