Λιγότεροι Ρώσοι τουρίστες φέτος: Η Τουρκία αρπάζει την «μερίδα του λέοντος» – Που να βγει και ταξιδιωτική οδηγία…

Λιγότεροι Ρώσοι τουρίστες φέτος: Η Τουρκία αρπάζει την «μερίδα του λέοντος» – Που να βγει και ταξιδιωτική οδηγία…

Λιγότεροι θα είναι φέτος οι Ρώσοι τουρίστες που θα έρθουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και αυτό χωρίς να έχει εκδοθεί κάποια ταξιδιωτική οδηγία και χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα λόγω της διπλωματικής κρίσης.

Απλούστατα στρέφονται σε ανταγωνιστικότερους προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος που δεν φορολογούν μέχρι και… το νερό που πίνουν.

Το 2018 θα είναι μία ακόμη πτωτική χρονιά για την εισερχόμενη τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η Τουρκία βλέπει τα νούμερα των αφίξεων των Ρώσων τουριστών να έχουν …εκτοξευθεί.

Οι εκτιμήσεις από πλευράς των τουριστικών φορέων αναφέρουν ότι η Ελλάδα πιθανότατα να μήν ξεπεράσει φέτος τις 800 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, ενώ η «ανταγωνίστριά» μας Τουρκία προβλέπει ένα νούμερο στα πέριξ των 6 εκατομμυρίων.

Πέρυσι, οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των εκτιμήσεων από πλευράς των γραφείων του ΕΟΤ στη Ρωσία, έφθασαν τις 900 χιλιάδες περίπου, ενώ στην Τουρκία ήταν κοντά στα 4,5 εκατομμύρια.

Η πτώση δεν οφείλεται στις τελευταίες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας αλλά κυρίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, στην υστέρηση των κρατήσεων για Ελλάδα ήδη από το Μάρτιο και τα φθηνότερα «πακέτα» που προσφέρει η τουρκική αγορά.

Γιατί είναι φθηνότερα; Πολύ απλό, λόγω της τουρκικής λίρας η οποία έχει υποτιμηθεί 50% μέσα σε ένα χρόνο και λόγω του ότι οι Τούρκοι δνε φορολογούν το προϊόν τους παρά μόνο κατά ελάχιστο ποσοστό.

Στο ερώτημα κατά πόσο η κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό, οι τουριστικοί φορείς, στην παρούσα φάση, παρακολουθούν μεν τις εξελίξεις και τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο ο κλάδος «προσπαθεί διαχρονικά να βρίσκεται εκτός πολιτικής ατζέντας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι, ούτως ή άλλως, η ρωσική αγορά δεν έχει στις πρώτες επιλογές της για φέτος την Ελλάδα και δεν καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στον εισερχόμενο τουρισμό της Ελλάδος (προηγούνται άλλες αγορές, εντός Ε.Ε. όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, ενώ έχουν ανέβει και οι ΗΠΑ).

«Το 2013 οι αφίξεις από τη Ρωσία είχαν εκτοξευθεί στο 1,3 εκατομμύρια ωστόσο, η ανοδική τάση δεν διατηρήθηκε, λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών με το ρούβλι και των λουκέτων σε πολλά ρωσικά πρακτορεία και οι Ρώσοι πλέον που επιλέγουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους προτιμούν φθηνότερα πακέτα».

Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί εκ νέου, λόγω οικονομικών προβλημάτων, τα «λουκέτα» σε Ρώσους tour operators που πουλούσαν πακέτα και στην Ελλάδα εντείνοντας τον προβληματισμό των ελληνικών προορισμών και των ξενοδόχων που δέχονται τουρίστες από τη Ρωσία.

Στον αντίποδα, στα θετικά για τον τουρισμό της Ελλάδας από τη Ρωσία, θα πρέπει να συνυπολογίζεται το γεγονός ότι ονόματα που διακινούν μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, όπως ο όμιλος Μουζενίδη έχει ήδη ενισχύσει από φέτος τη θέση του με νέα ξενοδοχεία και νέες αεροπορικές συνδέσεις στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα εκπρόσωποί του ανέφεραν ότι, μέσω της αεροπορικής του Ellinair, βλέπουν θετικά τα κίνητρα που δίνει η Fraport Greece για μείωση των τελών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για τόνωση των προορισμών κατά τη χειμερινή περίοδο 2018- 2019.

Εν πάση περιπτώση εάν δεν μειωθούν άμεσα οι φόροι στο τουριστικό προϊόν της χώρας που έχει γίνει δυστυχώς ή ευτυχώς η μόνη πραγματική πηγή εσόδων, οι ανοδικές τάσεις δεν θα διατηρηθούν κι αυτό διότι δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο πόλεμος στην Συρία ευνόησε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό καθώς πριν το 2011 και η Συρία αποτελούσε μεγάλο τουριστικό προορισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.