ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Φόρος υγείας» σε αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ, καπνά! Για τα εμβόλια θα πληρώσει κανείς;

Μολδαβία: Διαδηλώσεις κατά της απέλασης Τούρκων «γκιουλενιστών» δασκάλων (βίντεο)

Μολδαβία: Διαδηλώσεις κατά της απέλασης Τούρκων «γκιουλενιστών» δασκάλων (βίντεο)

Η απόφαση των αρχών της Μολδαβίας να απελάσουν επτά Τούρκους δασκάλους, που φέρονται ως «γκιουλενιστές», προκάλεσε αντιδράσεις.

Αντιδράσεις για την απέλαση των δασκάλων υπήρξαν και από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στο ζήτημα της απέλασης εμπλέκεται η Τουρκική υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ.

Το σχολείο Liceul Orizont, όπου υπηρετούσαν οι δάσκαλοι, φέρεται ότι συνδέεται με το κίνημα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν.

Στο Facebook, το σχολείο προέβαλλε διαμαρτυρίες από συναδέλφους των δασκάλων και μαθητές, ενώ δείχνει ένα κοριτσάκι να διαμαρτύρεται κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει «αφήστε τον πατέρα μου ελεύθερο».

Ανάμεσα σε αυτούς που τέθηκαν υπό κράτηση ήταν και ο διευθυντής του σχολείου, Ριζά Ντογκάν, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο Balkan Insight, ένα 14χρονο παιδί τέθηκε για λίγο στο ίδιο καθεστώς.

«Η Μολδαβία παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις»

«Ανησυχούμε βαθιά για τη μοίρα των επτά κρατούμενων Τουρκικής υπηκοότητας. Οι αρχές της Μολδαβίας έπρεπε να διασφαλίσουν την προστασία τους από μία αναγκαστική επιστροφή στην Τουρκία, αλλά διάλεξαν να κάνουν το αντίθετο και να τους απελάσουν», δήλωσε η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Μαρί Στρούθερς.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι δάσκαλοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Μολδαβία, καθώς καταγγέλλουν ότι στην Τουρκία θα εκτελεστούν, ενώ προσθέτει ότι η απέλασή τους συνιστά παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Μολδαβίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, οι ύποπτοι αναμένεται να μεταφερθούν στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο Haber3, οι απελαθέντες κρατούνται από την ΜΙΤ.

«Συνεργαστήκαμε με ειδικές δυνάμεις άλλων κρατών»

Η υπηρεσία πληροφοριών της Μολδαβίας, SIS σε ανακοίνωσή της παραδέχθηκε ότι η για την επιχείρηση είχε «συνεργασία με ειδικές δυνάμεις άλλων κρατών» – χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία -και περιέγραψε τους επτά ως «ξένους πολίτες για τους οποίους υπήρχαν υποψίες για δεσμούς με Ισλαμιστική ομάδα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν επιβεβαιώθηκε ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, αποφασίστηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα», πρόσθεσε η SIS.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.