ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σκόπια: Σαφής επικράτηση του Ζ.Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές – Καταποντίστηκε το κόμμα του «χαμένου» Ν.Γκρουέφσκι

Σκόπια: Σαφής επικράτηση του Ζ.Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές – Καταποντίστηκε το κόμμα του «χαμένου» Ν.Γκρουέφσκι

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές «έκλεισαν» στα Σκόπια, με την παρούσα κυβέρνηση υπό το κόμμα Σοσιαλιστικη Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεφ να σημειώνει μεγαλειώδη νίκη, έναντι του απερχόμενου Ν.Γκρουέφσκι και του κόμματός του VMRO-DPMNE.

Τα θετικά για τον Ζ.Ζάεφ αποτελέσματα ανέτρεψαν τις πεποιθήσεις των ειδικών που προϊκονομούσαν μια αμφίρροπη «μάχη» μεταξύ των κομμάτων του νυν και πρώην πρωθυπουργού.

Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας. Η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα, ενώ η Εθνική Εφορευτική Επιτροπή εκτίμησε πως διεξήχθη σε δημοκρατικό κλίμα.

Ο υποψήφιος του SDSM για τον Δήμο Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ κέρδισε με σημαντική διαφορά τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE Κότσε Τραγιάνοφσκι και το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον πρώην πρωθυπουργό Νικολά Γκρούεφκσι. Ταυτόχρονα, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ νίκησε από τον πρώτο γύρο σε όλους τους άλλους μεγάλους Δήμους της χώρας: στο Κουμάνοβο, στο Μοναστήρι (Μπίτολα), στο Πρίλεπ, στην Οχρίδα και στη Στρούμιτσα.

Ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε τα μεσάνυχτα σε υποστηρικτές του κόμματός του που πανηγύριζαν στο κέντρο των Σκοπίων, έκανε λόγο για μεγάλη νίκη και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Η συντριπτική ήττα του VMRO-DPMNE αποδυναμώνει στο έπακρο τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επί δέκα συναπτά έτη.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2013, το VMRO-DPMNE, που τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση και στο απόγειο της πολιτικής του κυριαρχίας, είχε κερδίσει 56 δήμους, έναντι μόλις τεσσάρων του SDSM.

Παραιτείται;

Μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα , είναι πλέον βέβαιο ότι τα σενάρια για το τέλος της πολιτικής καριέρας του Νικολά Γκρουέφκσι θα φουντώσουν και ότι αργά η γρήγορα από τους κόλπους του κόμματος του θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος ο Γκρούεφσκι στις δηλώσεις του είπε ότι «ως πρόεδρος του κόμματος, προφανώς και έχω τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα αποτελέσματα» Η δήλωση του αυτή ερμηνεύθηκε από ορισμένους και ως πρόθεση του πρώην ισχυρού άνδρα να παραιτηθεί. Ωστόσο όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά και τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών οπότε αναμένεται να γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματα στα κομματικά όργανα του αντιπολιτευόμενου VMRO.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.