ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εγκαινιάζεται αύριο το πρώτο «Parklet» στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Εγκαινιάζεται αύριο το πρώτο «Parklet» στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Εγκαινιάζεται αύριο στις 12:30 στην οδό Πολυκλείτου, στο εμπορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας , το μίνι πάρκο με τίτλο «Re Energy».Η ιδέα ανήκει στην Μάρω Σίνου και τους φοιτητές του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας.

Μια ιδέα που μπορεί να εξελιχθεί σε μέθοδο για άμεσες, δραστικές παρεμβάσεις στην μονοτονία του αστικού τοπίου παρουσιάζεται αύριο επί τόπου, σε μια πρώτη εφαρμοσμένη εκδοχή της. Πρόκειται για το «Re Energy Parklet», ένα μικροσκοπικό πάρκο το οποίο υλοποιήθηκε στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, στην οδό Πολυκλείτου. Την πρωτοβουλία για την εισαγωγή της έννοιας «Parklet» στην καθημερινότητα των Ελλήνων ανέλαβε μια ομάδα σπουδαστών του ΤΕΙ Αθήνας, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας, Δρ. Μάρως Σίνου.

Το parklet είναι ένα μικρό πάρκο-δημόσιος χώρος που συνήθως εγκαθίσταται σε πάρκινγκ -εξού και η ονομασία του. Τυπικά το parklet εκτείνεται έξω από το πεζοδρόμιο, αλλά στο ίδιο επίπεδο με αυτό, προς το πλάτος του παρακείμενου χώρου στάθμευσης και μπορεί να σχεδιαστεί είτε ως μόνιμη, είτε ως εφήμερη κατασκευή.

Η πλατφόρμα ενός parklet προστατεύεται από την κυκλοφορία των οχημάτων μέσα από το σχεδιασμό και μπορεί να φιλοξενήσει πολλές λειτουργίες, όπως αρχιτεκτονική τοπίου, καθίσματα, τραπέζια και χώρο στάθμευσης ποδηλάτων.

Η ιδέα για το parklet βασίζεται πάνω στις υψομετρικές καμπύλες σε συνδυασμό με την ρυμοτομική διάταξη όπου είχε κάποτε το κέντρο της Αθήνας, όταν ακόμα η έννοια της γειτονιάς ήταν ισχυρή και η Αθήνα δεν ήταν μια απρόσωπη πόλη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σημείου συνάντησης και επικοινωνίας κατοίκων, αλλά και εκπαίδευσης πάνω στο τομέα της οικολογικής συνείδησης.

Η τυπολογία του parklet πρέπει να προσαρμόζεται στο αστικό τοπίο, δεδομένου ότι παρόλη τη μικρή της κλίμακα πρέπει να επιλύει τα ζητήματα της προσβασιμότητας, την προσαρμογή στις κλίσεις του τοπίου, τη μελέτη για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων και την εξέταση της τελικής απομάκρυνσης της κατασκευής χωρίς να δημιουργούνται ζημιές στο δρόμο του πεζοδρομίου.

Η αρχιτέκτων Δρ. Μάρω Σίνου, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αστικής Οικολογίας στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.