ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κύπρος: Στα 5 μίλια από το σημείο γεώτρησης της Total προγραμματίζει ναυτικές ασκήσεις η Τουρκία! (φωτό)

Κύπρος: Στα 5  μίλια από το σημείο γεώτρησης της Total προγραμματίζει ναυτικές ασκήσεις η Τουρκία!  (φωτό)

Για άλλη μια φορά η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την γνωστή της προκλητική πρακτική εκδίδοντας άλλη μια παράνομη Navtex που «δεσμεύει» από την Τετάρτη μια μεγάλη περιοχή έως το ερχόμενο Σάββατο (8-11 Νοεμβρίου). Το ιδιαίτερα ανησυχητικό σημείο είναι ότι η Τουρκία προγραμματίζει ασκήσεις μέχρι και 5 μίλια απο το σημείο που προγραμματίζεται να γίνει η γεώτρηση απο τη γαλλική Total στο τεμάχιο “6”.

Αυτό έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επιβεβαίωση της γεώτρησης στο τεμάχιο «6» και την ανοικτή στήριξη της Γαλλίας.

Θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 12.500 τετρ. χιλιομέτρων (55 ναυτικά μίλια πλάτος και 65 ναυτικά μίλια μήκος) δυτικά και νότια των ακτών της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης του ΚΣΕΔ, «δέσμευσε» η Τουρκία παράτυπα, για «στρατιωτικές ασκήσεις».

Χαρακτηριστικό της τουρκικής στόχευσης, που είναι η πρόκληση έντασης, είναι το γεγονός ότι το ένα άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε, εφάπτεται των ορίων των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δυτικές ακτές σε παράλληλη γραμμή από τα Κούκλια μέχρι και την Κάτω Πάφο.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της νέας πρόκλησης, είναι το γεγονός ότι η τεράστια θαλάσσια ζώνη, εντός του FIR Λευκωσίας και της κυπριακής ΑΟΖ, περιλαμβάνει μικρές περιοχές των τεμαχίων «1» και «5», αλλά και μεγάλες ζώνες των τεμαχίων «6» και «7».

Μάλιστα, το νότιο όριο της περιοχής που δεσμεύτηκε με τη νέα Νavtex που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Γραφείο Ωκεανογραφίας, Υδρογραφίας και Χαρτογραφίας του τουρκικού Ναυτικού, απέχει μόλις 5 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου σύμφωνα με στοιχεία προγραμματίζεται να γίνει η γεώτρηση των Eni-Total στο τεμάχιο «6».

Η περιοχή επικαλύπτει εξ ολοκλήρου την περιοχή των παράνομων δραστηριοτήτων του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός δυτικά της Πάφου, που συνεχίζονται τους τελευταίους τρεις μήνες και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι στην παράτυπη Navtex αναφέρεται ότι οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην άσκηση, δεν θα επηρεάσουν τη δραστηριότητα του εν λόγω σκάφους.

Η νέα τουρκική πρόκληση δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως αντίδραση στις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας για στήριξη στις ενέργειες της Total και την προηγηθείσα ρητή δήλωση του επικεφαλής του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού για την επικείμενη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο «6».

Τι λέει η Κυπριακή Δημοκρατία

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για αντιμετώπιση της νέας τουρκικής πρόκλησης», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας την έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία, που καλύπτει περιοχή ανοικτά της Πάφου, κοντά στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επισήμανε δε πως η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Πυλώνα είναι πολύ σημαντική. Αυτή η εξέλιξη, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «σε συνάρτηση με τις περιφερειακές συνεργασίες και την εμπλοκή ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ εντάσσονται στο πλαίσιο των ενεργειών της Λευκωσίας για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.