ΗΠΑ: 46 μαχητικά F-35 παραμένουν χωρίς λειτουργικούς κινητήρες

ΗΠΑ: 46 μαχητικά F-35 παραμένουν χωρίς λειτουργικούς κινητήρες

Πολλά μηχανικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της αμερικανικής Αεροπορίας.

Συνολικά 46 μαχητικά F-35 παραμένουν χωρίς λειτουργικούς κινητήρες εξαιτίας προβλήματος με το θερμοπροστατευτικό της τουρμπίνας το οποίο φθείρεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Πλέον, υπάρχουν καθυστερήσεις στις εργασίες επισκευής δημιουργώντας πλήγμα για τον στόλο των F-35 με την Αεροπορία των ΗΠΑ να αντιμετωπίζει την πιο σημαντική έλλειψη διαθεσιμότητας.

Όπως επιβεβαίωσε ο διοικητής της Υπηρεσίας Κοινού Προγράμματος των F-35, Υπολοχαγός της Αεροπορίας Ερικ Τ. Φικ, κατά την ακρόαση ενώπιων των αρμόδιων επιτροπής στην αμερικανική Βουλή, 41 F-35 της Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπως επίσης ένα μαχητικό που ανήκει στους Πεζοναύτες και άλλο ένα στο Ναυτικό καθώς και τρία που είχαν παραδοθεί σε ξένες Αεροπορίες, έχουν καθηλωθεί χωρίς κινητήρες. Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο έως τις 8 Ιουλίου.

Αδιευκρίνιστο είναι πόσοι κινητήρες λείπουν για κάθε παραλλαγή των F-35. Η Αεροπορία των ΗΠΑ και το Ναυτικό χρησιμοποιούν μόνο F-35A και F-35C, αντίστοιχα, αλλά σώματα του Ναυτικού λειτουργούν τόσο F-35B και F-35C, ενώ διάφορα μοντέλα επιχειρούν σε στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο.

Όπως μεταδίδει το thedrive.com, ειδικά για την Αεροπορία, στις 8 Μαΐου είχε παραλάβει 283 F-35A, κάτι που σημαίνει ότι κάτι λιγότερο από το 15% των μαχητικών κοινών χτυπημάτων δεν μπορούν να πετάξουν λόγω έλλειψης μηχανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα στον κινητήρα έχει προβληματίσει εδώ και καιρό. Οι ελλείψεις σε ηλεκτροπαραγωγούς F135 έχουν αναφερθεί ήδη από τον Φεβρουάριο όταν η Βάση της Αεροπορίας Τίνκερ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη συντήρηση στις μηχανές εντός χρονοδιαγράμματος.

Πριν από τις λεπτομέρειες για το θερμοπροστατευτικό σύστημα τουρμπίνων, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούσαν ότι τα προβλήματα με τις μηχανές των F-35 επηρέαζαν τα ποσοστά για τα μαχητικά που ήταν ικανά να συμμετάσχουν σε αποστολή, ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για να μετρηθούν πόσα αεροσκάφη της Αεροπορίας είναι ουσιαστικά έτοιμα να φέρουν σε πέρας αποστολή όποτε τους ανατεθεί.

Αποτέλεσμα των μηχανικών προβλημάτων ήταν, μεταξύ άλλων, η απόφαση μείωσης του αριθμού εμφανίσεων σε επιδείξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.