ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επίθεση ισλαμιστών σε μέγαρο του Άσαντ

Επίθεση ισλαμιστών σε μέγαρο του Άσαντ

Σύροι Ισλαμιστές έβαλαν στο στόχαστρό τους, ένα από τα μέγαρα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, εκτοξεύοντας βλήματα όλμων αλλά αστόχησαν. Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις σε συνοικίες και περιοχές που κατοικούνται κυρίως από αλαουίτες, την κοινότητα στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας είπαν στο Reuters ότι οι αντάρτες βομβάρδισαν τη συνοικία Μέζε, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την άλλη, έκανε λόγο για 12 τραυματίες.

Μια μονάδα ισλαμιστών ανταρτών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο μέγαρο του Άσαντ, το οποίο βρίσκεται σε ένα λόφο και χρησιμοποιείται κυρίως για επίσημες εκδηλώσεις.

Ο Άσαντ διαθέτει πολλές κατοικίες σε όλη την πόλη και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στο μέγαρο αυτό. «Η επιχείρηση αυτή ήταν μια απάντηση στις σφαγές που διαπράχθηκαν στην πολυαγαπημένη μας πόλη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση «Λιοντάρια του Ισλάμ». Οι ισλαμιστές αντάρτες υποστήριξαν επίσης ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και σε μια εγκατάσταση της υπηρεσίας πληροφοριών, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στη συνοικία Μπαρζέ, στα βορειοανατολικά προάστια της Δαμασκού, σκοτώθηκε ένας δικαστής, ο Ιγιάντ Νάντουα, όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του που βρισκόταν σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του. «Οι τρομοκράτες τοποθέτησαν εκρηκτικά στο όχημα και τα πυροδότησαν από απόσταση», μετέδωσε το Sana.

Σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στη συνοικία Χάτζαρ αλ Ασουάντ και στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ μεταξύ ανταρτών και μελών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση (PFLP-GC).

Οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες στην τομέα της 30ής Οδού και στον καταυλισμό όπου διαμένουν 150.000 Παλαιστίνιοι και ισάριθμοι Σύροι. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο στρατός, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, έχουν βομβαρδίσει θέσεις των ανταρτών στην περιοχή, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Στη γειτονική συνοικία Τανταμόν, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ Ουάταν που πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση προκειμένου «να απελευθερώσει πολίτες που κρατούνται όμηροι από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και να προστατεύσει στον καταυλισμό Γιαρμούκ ο οποίος δέχεται τρομοκρατικές επιθέσεις από το Τανταμούν, τη Γιάλντα και τη Τζέιρα. Η εφημερίδα διαβεβαιώνει επίσης ότι ο στρατός τις επόμενες ώρες θα ολοκληρώσει την εκκαθάριση της Χαράστα και των περιχώρων της από τους τρομοκράτες».

Μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επίσης επιχειρήσεις στο Χαλέπι και στα περίχωρά του, ενώ στρατιώτες και αντάρτες συγκρούονται σε πολλά σημεία της πόλης.

Από το Βατικανό, ο πάπας Βενέδικτος έκανε έκκληση σε όλες τις πλευρές να βάλουν ένα τέλος στα ατελείωτα βάσανα του συριακού λαού και να αναζητήσουν μια ειρηνική λύση στην κρίση. Ο πάπας σκόπευε να στείλει στη Συρία μια επιτροπή καρδιναλίων όμως, όπως είπε, αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Αντί για την επιτροπή, το Βατικανό έστειλε στον Λίβανο τον καρδινάλιο Ρόμπερτ Σάρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.