ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι: Να γιατί επανεμφανίστηκε ο ηγέτης του ISIS [βίντεο]

Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι: Να γιατί επανεμφανίστηκε ο ηγέτης του ISIS [βίντεο]

Ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι επανεμφανίστηκε πρόσφατα, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, με κύριο στόχο να αποτρέψει την ολοκληρωτική κατάρρευση της τρομοκρατικής του οργάνωσης, σύμφωνα με ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας.

Ο 47χρονος αρχηγός της τρομοκρατικής τζιχαντιστικής οργάνωσης εμφανίστηκε σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε από το δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους Al Furqan και χαρακτηρίστηκε γνήσιο από πολλούς αναλυτές- ορκιζόμενος να εκδικηθεί τη Δύση για την εξάλειψη του «χαλιφάτου» του στη Συρία και το Ιράκ και χαρακτηρίζοντας τον νέο πόλεμο του ISIS «μάχη φθοράς».

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Global Risk International, Ντέιβιντ Όττο η εμφάνιση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σ’ αυτή τη χρονική στιγμή αποσκοπεί στο αποτρέψει τις διαρροές εξτρεμιστών μαχητών από το Ισλαμικό Κράτος προς την Αλ Κάιντα.

«Ο Μπαγκντάντι ήθελε να σιγήσει τις φήμες ότι με τη σιωπή του ενθάρρυνε ένα αφήγημα ότι σκοτώθηκε από συμμαχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς ωθώντας έτσι ηγετικά στελέχη του ISIS να στραφούν στην Αλ Κάιντα. Ο Μπαγκντάντι αναγκάστηκε παρά το τεράστιο ρίσκο να βγει από την κρυψώνα του για να επιβεβαιώσει τη θέση του στο τιμόνι του ISIS και να κρατήσει ζωντανές τις όποιες ελπίδες για αναβίωση ενός ισλαμικού χαλιφάτου», είπε στη Daily Star.

Και συμπλήρωσε: «Η εμφάνιση του Μπαγκντάντι στο βίντεο αποτελεί ένδειξη ότι το ISIS θα βρει τρόπο να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο και να ξαναπολεμήσει κάποια στιγμή αλλά με καλύτερο σχεδιασμό και περισσότερο αγριότητα παρά ποτέ ακόμη και χωρίς άμεσο έλεγχο από την ηγεσία. Ίσως με μια νέα μορφή ηγεσίας που θα είναι πρόθυμη να εκτιμήσει κάποιο επίπεδο στρατηγικής τακτικής και επιχειρησιακής ανεξαρτησίας για τις περιφερειακές του μονάδες».

Σύμφωνα με τον Όττο χωρίς αυτή την εμφάνιση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι -την πρώτη από τον Ιούλιο του 2014 όταν είχε κηρύξει την ίδρυση του χαλιφάτου του από τη Μεγάλο Τέμενος της Μοσούλης- ίσως είχε ξεσπάσει μια διαπάλη εξουσίας που θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο το «Ισλαμικό Κράτος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.