Project Opus: Η μυστική επιχείρηση οκτώ χωρών κατά της Τουρκίας στην Λιβύη

Project Opus: Η μυστική επιχείρηση οκτώ χωρών κατά της Τουρκίας στην Λιβύη

Μυστική αποστολή με στόχο την αποτροπή της Τουρκίας να παράσχει όπλα μέσω θαλάσσης στην κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη πέρυσι το καλοκαίρι, αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την ανταποκρίτριά του SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Στην επιχείρηση, με το κωδικό όνομα «Project Opus», συμμετείχαν 8 χώρες, (σ.σ. μην ανησυχείτε η Ελλάδα δεν ήταν μέσα φυσικά) όπως αποκαλύπτει η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, ανάμεσά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Μάλτα, η Λιβύη, η Αγκόλα, η Νότια Αφρική οι ΗΠΑ ακόμη και η… Μποτσουάνα!

Ειδικές επιχειρησιακές μονάδες αποτελούμενες από μέλη ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας (security), που μεταμφιέστηκαν σε ερευνητές-επιστήμονες γεωφυσικής και πετρελαίου πραγματοποίησαν επιδρομές σε τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με την έκθεση, προκειμένου να σταματήσουν την Τουρκία να παραδίδει όπλα στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σαράζ.

Είκοσι «ερευνητές» στάλθηκαν από το Αμάν της Ιορδανίας στη Βεγγάζη της Λιβύης, η οποία ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαφτάρ, με αεροπλάνο στα τέλη Ιουνίου του 2019.

https://twitter.com/metesohtaoglu/status/1264865790668558336

Στόχος του Opus ήταν να παράσχει στον Χαφτάρ «τη δυνατότητα να αποκόψει τη θαλάσσια αποστολή όπλων της Τουρκίας στην κυβέρνηση στην Τρίπολη», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ, η οποία περιλαμβάνει και τα πρακτικά των συνομιλιών μεταξύ των μελών της ομάδας.

Η μυστική επιχείρηση διευθύνονταν από 10 εταιρείες, ανάμεσά τους και 2 με το όνομα Lancaster6 και Opus Capital Asset, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με την έκθεση, αγόρασαν 6 στρατιωτικά ελικόπτερα από τη Νότια Αφρική τον Ιούνιο του 2019, τα οποία παραδόθηκαν μέσω Μποτσουάνας στη Λιβύη.

Η Opus Capital Asset ενοικίασε ταυτόχρονα δύο φουσκωτά σκάφη από τη Μάλτα για 90 ημέρες, με κόστος 5.000 ευρώ την ημέρα, τα οποία μεταφέρθηκαν επίσης στη Βεγγάζη στις 27 Ιουνίου 2019. Τόσο τα σκάφη όσο και τα ελικόπτερα ήταν εξοπλισμένα με πολυβόλα.

Η επιχείρηση ωστόσο διακόπηκε στις 2 Ιουλίου, όταν η ομάδα ταξίδεψε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο με σκάφη από τη Βεγγάζη στην πρωτεύουσα της Μάλτας Βαλέτα.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ένα από τα σκάφη έμεινε πίσω στη Βεγγάζη λόγω ζημιών. Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΗΕ δεν αναφέρουν το λόγο της εκκένωσης, ούτε έχει διερευνηθεί ακόμη γιατί έμεινε στη Λιβύη ο σημαντικός στρατιωτικός εξοπλισμός που αγοράστηκε, παρά μόνο ότι η ειδική μονάδα κρούσης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αιφνιδίως τη Λιβύη για λόγους ασφαλείας.

Το όνομα του ιθύνοντος νου του Project Opus δεν αναφέρεται επίσης στην έκθεση, ενώ οι 2 εταιρείες που ονοματίζονται αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.