New York Times: «Το Ισραήλ χτύπησε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν»

New York Times: «Το Ισραήλ χτύπησε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν»

Μια πολύ αποτελεσματική επίθεση δολιοφθοράς πραγματοποίησε το Ισραήλ μέσα στο ιρανικό έδαφος κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.

Το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας μια «ισχυρή βόμβα», είναι υπεύθυνο για την έκρηξη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ, στο Ιράν, με βάση αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών στη Μέση Ανατολή που όμως δεν κατονομάζεται και πως θα μπορούσε άλλωστε.

Σύμφωνα με την πηγή των «New York Times», το περιστατικό δεν συνδέεται με άλλες εκρήξεις που είχαν σημειωθεί προηγουμένως στο Ιράν και ιδίως με μια έκρηξη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Παρτσίν που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα πρόκειται για εγκατάσταση παραγωγής πυραύλων.

Νωρίτερα, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, αμφισβήτησε εάν οι πρόσφατες εκρήξεις θα μπορούσαν να συνδέονται και να αποτελούν «πρόδρομο μιας μεγαλύτερης επίθεσης».

Οι New York Times φιλοξενούν, επίσης, δήλωση ενός μέλους των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος επιβεβαίωσε την έκρηξη στο εργοστάσιο του Νατάνζ, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές «εξέτασαν το ενδεχόμενο» να χρησιμοποιηθεί «ένας πύραυλος κρουζ ή ένα drone» για την επίθεση, ωστόσο το σενάριο της βόμβας φαίνεται πιο πιθανό.

«Το συμβάν πιθανότατα θα επιταχύνει τα σχέδια για τη μεταφορά υπογείως περισσότερων ευαίσθητων εγκαταστάσεων του Ιράν» φέρεται να δηλώνει το μέλος των Φρουρών της Επανάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου σημειώθηκε έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Νατάνζ, στο Ιράν.

Είχε προηγηθεί, πριν μερικές ημέρες, έκρηξη στην στρατιωτική εγκατάσταση Παρτσίν του Ιράν.

Το εργοστάσιο Νατάνζ, παραμένει η κύρια μονάδα επεξεργασίας ουρανίου στο Ιράν, και βρίσκεται 270 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Η αιτία της έκρηξης δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί. Ωστόσο, ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι αρμόδιες ιρανικές αρχές έχουν καταλήξει στην αιτία πίσω από το συμβάν και οι ανακοινώσεις θα γίνουν «σε κατάλληλο χρόνο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, το Ιράν έχει ανακοινώσει σχέδια να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο τμήμα στο Νατάνζ με ένα μεγαλύτερο κτίριο με βελτιωμένο εξοπλισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.