Σημαντική εξέλιξη από την Αίγυπτο: «Η τουρκική NAVTEX συνιστά παραβίαση της δικής μας ΑΟΖ»

Σημαντική εξέλιξη από την Αίγυπτο: «Η τουρκική NAVTEX συνιστά παραβίαση της δικής μας ΑΟΖ»

Η Αίγυπτος δήλωσε το Σάββατο πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

Η προειδοποίηση (NAVTEX) που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, συνιστώντας «παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ δεν ανέφερε λεπτομέρειες, αλλά είπε πως η ενδεχόμενη παραβίαση προκύπτει από το σημείο οκτώ της προειδοποίησης της Τουρκίας.

Οι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι μπλοφάρει ο Σίσι στη Λιβύη;

Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο ιστότοπος Al Monitor που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σε άρθρο για τις εξελίξεις στη Λιβύη αναφέρεται σε μια πιθανή κλιμάκωση μεταξύ του Κάιρου και της Άγκυρας στη Λιβύη, καθώς η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ως κόκκινες γραμμές τη Σύρτη και την αλ Τζούφρα και η Τουρκία υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το ζήτημα της Λιβύης έχει αναδειχθεί σε περιφερειακό μέτωπο, στο οποίο εμφανίζονται δύο κύριοι παίκτες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις κόκκινες γραμμές του Σίσι και τις απειλές του, οπότε είναι πιθανό ότι το θέμα θα μεταφερθεί στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Ο Σίσι έχει προτείνει κατάπαυση του πυρός και έναν νέο γύρο πολιτικών συνομιλιών σε συνδυασμό με τον υπαινιγμό του για στρατιωτική επέμβαση, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να μην έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Αιγύπτιου ομολόγου του σχετικά με τη χρήση βίας, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις, ο αιγυπτιακός στρατός δεν θα διστάσει να παρέμβει στη Λιβύη, που έχει γίνει μια προβληματική περιοχή στη Μέση Ανατολή, και να συμμετάσχει σε μια διασυνοριακή εκστρατεία με διφορούμενους στρατιωτικούς στόχους και απώλειες, που θέτουν σε κίνδυνο τη αξιοπιστία και τροφοδοτούν εσωτερικές διαφορές», αναφέρει ο συγγραφέας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το δημοσίευμα του Al-Monitor σημειώνει ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι η Αλγερία και η Τυνησία θα εκλάβουν την αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ως ανεπιθύμητη κλιμάκωση, και από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη Λιβύη ως ένας ανεκτίμητος διαμεσολαβητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.