ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επεισόδια στη Γαλλία: «Η κυβέρνηση του Ε.Μακρόν δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» λέει δήμαρχος

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η Γαλλία μετά τον θάνατο του 17χρονου από αστυνομικά πυρά

Επεισόδια στη Γαλλία: «Η κυβέρνηση του Ε.Μακρόν δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» λέει δήμαρχος

Ο Βανσάν Ζανμπράν, δήμαρχος της πόλης Λ’ Άι-λε-Ροζ, δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στην γαλλική κυβέρνηση, μετά την επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη της οικογένειας τους την ώρα που βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Η απάντηση της κυβέρνησης Μακρόν απέναντι στους ταραξίες δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε σήμερα ο Ρεπουμπλικανός δήμαρχος στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «BFMTV».

Η γαλλική δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας», όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, ωστόσο, για τον δήμαρχο Ζανμπράν αυτό δεν είναι αρκετό. Η σύζυγός του, Μελανί Νοβάκ, νομαρχιακή σύμβουλος και συνεργάτης του δήμου, υπέστη κάταγμα στο οστό της κνήμης και εισήχθη σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε χθες σε χειρουργική επέμβαση. Μόλις συνειδητοποίησε ότι το σπίτι της φλέγεται ετράπη σε φυγή μαζί με τα δύο μικρά παιδιά του ζευγαριού, ένα εκ των οποίων τραυματίστηκε.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ήθελαν να κάψουν το σπίτι μου κι όταν κατάλαβαν πως βρισκόταν κάποιος μέσα, αντί να σταματήσουν, απεναντίας, έριξαν ομοβροντία εύφλεκτων υλικών, κάτι που είναι εντελώς τρελό», τόνισε ο Γάλλος δήμαρχος στη γαλλική τηλεόραση. «Ποτέ δεν θα φανταζόμουν πως θα απειλούσαν να σκοτώσουν την οικογένειά μου», είπε με αγανάκτηση καλώντας να υπάρξει αντίδραση των δημοκρατικών Γάλλων.

Ο Βανσάν επέκρινε επίσης την αντίδραση των αστυνομικών Αρχών απέναντι στους ταραξίες ως «πολύ αδύναμη». «Το μόνο που δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος είναι ότι “οι γονείς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη” κι ότι “τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν κακό στα παιδιά και τους εφήβους”. Αυτές δεν είναι ανακοινώσεις επιπέδου γι΄αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τις λεηλασίες καταστημάτων και την πυρπόληση αυτοκινήτων και δημοσίων κτηρίων, υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην «ατιμωρησία» αυτών των πράξεων.

Η κατοικία του Ρεπουμπλικανού δημάρχου Ζανμπράν της πόλης Λ’ Άι-λε-Ροζ, στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού, δέχθηκε από ταραξίες επίθεση με όχημα με αποτέλεσμα να τραυματισθούν η σύζυγός του κι ένα από τα παιδιά του την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν επισκέφθηκε την περιοχή όπου δέχθηκε επίθεση το σπίτι του δημάρχου και επανέλαβε την έκκλησή της για να τερματισθεί η «απαράδεκτη» βία.

Δήμαρχοι και Γάλλοι πολίτες σήμερα στους δρόμους

Την ίδια ώρα, πολίτες αλλά και αιρετοί έχουν συγκεντρωθεί σήμερα μπροστά από τα δημαρχεία της Γαλλίας, οι σειρήνες των οποίων θα ηχήσουν, μετά την επίθεση με όχημα εναντίον της κατοικίας δημάρχου πόλης κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF).

«Η ένωση (AMF) αποφάσισε να καλέσει τους αιρετούς και τον πληθυσμό σε κινητοποίηση, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και στο πλαίσιο αυτό σήμερα στις 12:00 μ.μ. (13.00 μ.μ., ώρα Ελλάδος) αποφασίσαμε με όλους τους δημάρχους της Γαλλίας να καλέσουμε σε συγκεντρώσεις στα προαύλια των δημαρχείων και να συνεχίσουμε καθημερινά τη δουλειά μας για να επανέλθει η τάξη», δήλωσε ο Νταβίντ Λινάρ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.»

Ο Μακρόν υποδέχεται τους προέδρους της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται σήμερα στο Ελιζέ σήμερα τους προέδρους των δυο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου – της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης- και εν συνεχεία θα συναντηθεί με τους δημάρχους 220 δήμων και κοινοτήτων όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του 17χρονου Γαλλοαλγερινού Ναέλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης από την πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν να συναντηθεί σήμερα με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ο αρχηγός του κράτους θέλει να «ξεκινήσει λεπτομερές και πιο μακροπρόθεσμο έργο για να κατανοηθούν σε βάρος τα αίτια που οδήγησαν στα γεγονότα» των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.