ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Nordic Response 2024»: Σε εξέλιξη η άσκηση του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη – Συμμετέχουν πάνω από 20.000 στρατιώτες (βίντεο)

Για πρώτη φορά η Φινλανδία σε άσκηση του ΝΑΤΟ

«Nordic Response 2024»: Σε εξέλιξη η άσκηση του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη – Συμμετέχουν πάνω από 20.000 στρατιώτες (βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση του ΝΑΤΟ «Nordic Response 2024», στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 13 χώρες.

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν σχεδόν δύο εβδομάδες στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000 Φινλανδών στρατιωτών, η υπό την ηγεσία της Νορβηγίας Nordic Response 2024 αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή της νεοεισερχόμενης χώρας του ΝΑΤΟ σε ξένη άσκηση, σύμφωνα με τον στρατό της Φινλανδίας.

Για πρώτη φορά η Φινλανδία σε άσκηση του ΝΑΤΟ

«Για πρώτη φορά, η Φινλανδία θα συμμετάσχει ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην άσκηση συλλογικής άμυνας των περιοχών της συμμαχίας», ανέφεραν οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.

Οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν ότι περίπου 4.500 άτομα από την αεροπορία, τον στρατό και το ναυτικό τους θα λάβουν μέρος στην άσκηση, η οποία διεξάγεται σε απαιτητικές χειμερινές συνθήκες της Αρκτικής.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 σε μια ιστορική κίνηση.

Με την υποψηφιότητά της να έχει πλέον επικυρωθεί από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, η γειτονική Σουηδία ολοκληρώνει επί του παρόντος τις διαδικασίες για να εισέλθει στη στρατιωτική συμμαχία ως 32ο μέλος της, πιθανότατα τον Μάρτιο.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία είχαν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η κοινή γνώμη παρέμεινε σταθερά κατά της πλήρους ένταξης μέχρι την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μη προσχώρηση θεωρήθηκε ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία, τον ισχυρό γείτονά τους στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Όμως, η ρωσική επίθεση προκάλεσε δραματική μεταστροφή της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες και υπέβαλαν από κοινού αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τον Μάιο του 2022.

Για χρόνια, η εξαμηνιαία άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται στις ακραίες αρκτικές περιοχές της βόρειας Νορβηγίας, ονομαζόταν Cold Response (Ψυχρή Απόκριση).

Επεκτείνεται η άσκηση του ΝΑΤΟ μετά τη διεύρυνση της Συμμαχίας

Ωστόσο, «χάρη στην επέκταση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τελικά τη Σουηδία, επεκτείνουμε τώρα την άσκηση σε Nordic Response (Σκανδιναβική Απόκριση)», ανέφεραν οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις στην ιστοσελίδα τους.

Η παν-σκανδιναβική άσκηση αποτελεί μέρος της Steadfast Defender 24, των μεγαλύτερων ασκήσεων του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, με τη συμμετοχή έως και 90.000 στρατιωτών σε πολύμηνες ασκήσεις, που έχουν ως στόχο να δείξουν ότι η συμμαχία μπορεί να υπερασπιστεί όλο το έδαφός της μέχρι τα σύνορά της με τη Ρωσία.

Τα κράτη που συμμετέχουν στην τρέχουσα άσκηση, που διαρκεί έως τις 15 Μαρτίου, είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου τα μισά από τα συμμετέχοντα στρατεύματα θα κάνουν ασκήσεις στην ξηρά.

Τα υπόλοιπα θα εκπαιδευτούν στη θάλασσα, με πάνω από 50 συμμετέχοντα υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και διάφορα αμφίβια σκάφη, και στον αέρα με περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, μεταφορικά αεροσκάφη, αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και ελικόπτερα, σύμφωνα με τον νορβηγικό στρατό.

Η συνδυασμένη κοινή εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην άμυνα και την προστασία της σκανδιναβικής περιοχής, δήλωσαν Νορβηγοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

«Η άσκηση είναι εξαιρετικά επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ»

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε και να σταματήσουμε οποιονδήποτε προσπαθεί να αμφισβητήσει τα σύνορά μας, τις αξίες και τη δημοκρατία», δήλωσε ο ταξίαρχος Tron Strand από τη Βασιλική Νορβηγική Αεροπορία, διοικητής του Νορβηγικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

«Με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η άσκηση είναι εξαιρετικά επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ», πρόσθεσε.

Ο νέος πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, θα επιθεωρήσει την άσκηση μαζί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre στη βόρεια Νορβηγία στις 7 Μαρτίου.

Είναι το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Στουμπ από τότε που ορκίστηκε ως νέος αρχηγός του κράτους και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Φινλανδίας την 1η Μαρτίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας θα επισκεφθεί αεροπορική βάση στη βόρεια Σουηδία στις 11 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Στρατός της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.