ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ουάσιγκτον: Το σοκαριστικό μήνυμα του Αμερικανού στρατιωτικού Άαρον Μπούσνελ που αυτοπυρπολήθηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ

«Έκανε την απόλυτη θυσία για την ανθρωπότητα. Η καρδιά μου είναι με την οικογένειά του»

Ουάσιγκτον: Το σοκαριστικό μήνυμα του Αμερικανού στρατιωτικού Άαρον Μπούσνελ που αυτοπυρπολήθηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ

Ο Άαρον Μπουσνελ, ο οποίος ήταν υπηρετούσε στην Αεροπορία (USAF) των ΗΠΑ έδωσε τέλος στη ζωή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας και το δικαίωμα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον φωνάζοντας: «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Ο «άνθρωπος πυρσός», που κατέγραψε την πράξη του και σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στα social media, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, όπου τελικά, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Άαρον Μπουσνελ ακούγεται να λέει πως «δεν θα είναι πλέον συνένοχος στη γενοκτονία», ενώ δευτερόλεπτα πριν τυλιχτεί στις φλόγες ακούγεται ένας άνδρας να τον ρωτά: «Κύριε, μπορώ να σας βοηθήσω». Κάποιοι αστυνομικοί και μέλη του προσωπικού ασφαλείας έσπευσαν να σβήσουν τις φλόγες, ωστόσο άλλοι Ενώ κάποιοι αξιωματικοί που ανταποκρίθηκαν προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά με πυροσβεστήρες, άλλοι φαίνονται στο βίντεο να βγάζουν τα όπλα τους και να καλούν τον φλεγόμενο Μπουσνελ να πέσει στο έδαφος. «Δεν χρειάζομαι όπλα, χρειάζομαι πυροσβεστήρες!» ακούγεται να φωνάζει ένας αστυνομικός.

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ανέφερε: «Σε πολλούς από εμάς μας αρέσει συνήθως να αναρωτιόμαστε: “Τι θα έκανα αν ζούσα κατά τη διάρκεια της σκλαβιάς; Στην εποχή των νόμων του Τζιμ Κρόου; Ή στο απαρτχάιντ; Επίσης αναρωτιούνται τι θα έκανα εάν η χώρα μου διέπραττε μια γενοκτονία; Η απάντηση είναι πως ήδη το κάνει. Αυτή τη στιγμή!». Το όνομά του αλλά και η αναφορά του στην «πατρίδα που ήδη διαπράττει γενοκτονία» έκανε πολλούς να αναφερθούν σε πιθανή ισραηλίτικη καταγωγή του «ανθρώπου πυρσού». Ωστόσο τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του Άαρον Μπουσνελ δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

«Το όνομά μου είναι Άαρον Μπουσνελ», ακούγεται να λέει στο βίντεο και προσθέτει: «είμαι ενεργό μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θα είμαι πλέον συνένοχος στη γενοκτονία. Πρόκειται να προχωρήσω σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας, αλλά σε σύγκριση με αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη στα χέρια των καταπιεστών τους δεν είναι καθόλου ακραίο. Και η άρχουσα τάξη μας έχει αποφασίσει ότι θα είναι φυσιολογικό».

Η διαμαρτυρία του Άαρον Μπουσνελ έκανε άμεσα τον γύρο του κόσμου, με το όνομα και την πράξη να αναδεικνύονται άμεσα από πολλούς χρήστες σε ένα σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η γνωστή δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Sana Saeed, έγραψε: «Το όνομα του Άαρον Μπουσνελ θα παραμείνει ζωντανό ως παράδειγμα μια ηθικής ανταρσίας και διαμαρτυρίας ενάντια σε ένα καθεστώς γενοκτονίας. Έδωσε τη ζωή του για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του, ενάντια στη στολή που φορούσε. Οι δομές σαπίζουν, οι άνθρωποι ασφυκτιούν και αυτή η κυβέρνηση και οι θεσμοί της αρνούνται να νοιαστούν». «Έκανε την απόλυτη θυσία για την ανθρωπότητα. Η καρδιά μου είναι με την οικογένειά του», έγραψε ένας άλλος Αμερικανός στρατιώτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.