
Αποφασισμένη να παραμείνει ο βασικός προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας δηλώνει η Μόσχα, αψηφώντας ανοιχτά τις πιέσεις και τις απειλές της Ουάσιγκτον για επιβολή αυστηρών δασμών στις χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Asian News International (ANI), ο Ρώσος πρέσβης στην Ινδία, Ντενίς Αλίποφ, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, οι οποίες στοχεύουν στον στραγγαλισμό των ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών.
«Είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε όσο πετρέλαιο χρειάζεται η Ινδία. Δυστυχώς, όσοι επιβάλλουν κυρώσεις και δασμούς επιλέγουν τακτικές πίεσης αντί για έντιμη συνεργασία, γεγονός που τους εμποδίζει να προσφέρουν στην Ινδία καλύτερη συμφωνία από τη δική μας», σημείωσε ο Αλίποφ, προσθέτοντας: «Ο πλανήτης δεν θα αντέξει αν εξαιρεθεί το ρωσικό πετρέλαιο. Οι ενεργειακές αγορές δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Ενδιαφερόμαστε να πουλάμε στην Ινδία και η Ινδία ενδιαφέρεται να αγοράζει».
#WATCH | Delhi: On being asked how confident Moscow is about the India-Russia energy cooperation, Russian Ambassador to India, Denis Alipov, says, “The question is – how confident is India? India has shown that it’s able to stand its ground and defend its national interests. And… pic.twitter.com/gOZ3HFA4TR
— ANI (@ANI) September 4, 2026
Σε τέλμα το «νομοσχέδιο από την κόλαση» στην Ουάσιγκτον
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η νομοθετική πρόταση που προωθείται στο αμερικανικό Κογκρέσο —γνωστή στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον ως «νομοσχέδιο από την κόλαση»— η οποία προβλέπει εξουσιοδότηση για επιβολή δασμών έως και 100% στους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αν και το μέτρο εγκρίθηκε από τη Γερουσία με συντριπτική πλειοψηφία (86-11), αυτή τη στιγμή εμφανίζεται «κολλημένο» στη Βουλή των Αντιπροσώπων λόγω εσωτερικών τριγμών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και ενστάσεων των Δημοκρατικών σχετικά με το εύρος των προεδρικών εξουσιών στην επιβολή δασμών. Αναλυτές εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει οριστική ψήφιση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Παρά τη ρωσική αποφασιστικότητα, οι ινδικές εισαγωγές κατέγραψαν μικρή κάμψη τον Αύγουστο σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου, εξαιτίας των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικές εξαγωγικές υποδομές, αλλά και του αυξημένου ανταγωνισμού με την Κίνα για τα διαθέσιμα φορτία της Μόσχας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.