ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Διάβημα στη Βρετανία για εμπλοκή στη δολιοφθορά στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Έντονο διάβημα της Ρωσίας στη Βρετανία για την εμπλοκή στο πόλεμο της Ουκρανία

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Διάβημα στη Βρετανία για εμπλοκή στη δολιοφθορά στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Η Βρετανίδα πρέσβης στη Ρωσία Deborah Bronnert κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις σχετικά με τις αναφορές «για εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τρομοκρατική επίθεση της 29ης Οκτωβρίου κατά του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη».

Όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό ΥΠΕΞ, εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία σχετικά με την «ενεργό συμμετοχή των Βρετανών στρατιωτικών ειδικών στην εκπαίδευση και την παροχή προμηθειών στις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των ουκρανικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων με στόχο τη διεξαγωγή πράξεων δολιοφθοράς».

Σημειώνεται ότι δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή του Λονδίνου.

Στο διάβημα τονίζεται ότι τέτοιες συγκρουσιακές ενέργειες από τους Βρετανούς αποτελούν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες.

Επισημάνθηκε ότι τέτοιες εχθρικές προκλήσεις είναι απαράδεκτες και ζητήθηκε να σταματήσουν άμεσα. «Εάν συνεχιστούν αυτές οι επιθετικές ενέργειες που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη σύγκρουση, η ευθύνη για τις επιζήμιες συνέπειές τους και τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τη βρετανική πλευρά», σημειώνει η Μόσχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ:

«Σημειώθηκε, ειδικότερα, ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Κιέβου για επέκταση του προγράμματος εκπαίδευσης Βρετανών εκπαιδευτών για Ουκρανούς στρατιωτικούς δύτες. Στα τέλη του 2020, τα μέρη άρχισαν να εφαρμόζουν την Πρωτοβουλία Ναυτικής Εκπαίδευσης για το Ουκρανικό Ναυτικό, η οποία περιελάμβανε μαθήματα εκπαίδευσης για κολύμβηση σε μάχη.

Η ναυτική συνεργασία Βρετανίας-Ουκρανίας ενισχύεται περαιτέρω στο πλαίσιο του προγράμματος Joint Multinational Training Group – Ουκρανίας. Αυτή πραγματοποιείται σε ένα ξεχωριστό Κέντρο Προδιαγραφών Ataman Golovaty «South» των Ουκρανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Στρατιωτική Μονάδα A3199, πρώην 73ο Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών) στην πόλη Ochakov, στην περιοχή Nikolayev και περιλαμβάνει την εκπαίδευση υποβρύχιων προδιαγραφών για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα.

Μια στρατιωτική σχολή καταδύσεων στην Οδησσό (η οποία αποτελεί μέρος του 198ου εκπαιδευτικού κέντρου του Ουκρανικού Ναυτικού, Στρατιωτική Μονάδα A3163, Nikolayev), εκπαιδεύει δύτες ειδικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, τις δεξιότητες ανατροπής σε βαθειά ύδατα.

Με τη συμμετοχή Βρετανών ειδικών, το Ουκρανικό Ναυτικό πραγματοποίησε καταδύσεις και εκπαιδευτική έκρηξη στόχου στην ακτή και στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στις πόλεις Οδησσό, Νικολάγιεφ και Οτσάκοφ.

Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, στο νησί Pervomaisky στις εκβολές του Δνείπερου 3 χλμ νότια του Ochakov, Βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές (περίπου 15 άνδρες) εκπαίδευσαν στρατιωτικούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χειρίζονται μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα, σχεδιασμένα να καταστρέφουν πλοία.

Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο οι Βρετανοί εκπαίδευσαν τα πληρώματα των ναρκαλιευτικών που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχουμε πληροφορίες ότι και το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μεταφέρει συγκεκριμένο αριθμό UAV στην Ουκρανία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.