ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η Σουηδία εγκατέλειψε δύο αιώνες ουδετερότητας και έγινε και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ – Λευκός Οίκος: «Γινόμαστε ακόμη πιο ασφαλείς»

Η Σουηδία έγινε αμέσως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ μόλις κατέθεσε τα επίσημα έγγραφα

Η Σουηδία εγκατέλειψε δύο αιώνες ουδετερότητας και έγινε και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ – Λευκός Οίκος: «Γινόμαστε ακόμη πιο ασφαλείς»

Η Σουηδία προσχώρησε επίσημα στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη, μια ιστορική αλλαγή που αναδεικνύει πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μεταμορφώνει την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τρόπους που ίσως δεν έχει προβλέψει.

Σε μια συνάντηση στην Ουάσινγκτον, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον κατέθεσε τα τελικά έγγραφα στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το τελευταίο βήμα που απαιτείται για να γίνει η χώρα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ. Η γειτονική χώρα της Σουηδίας, η Φινλανδία, εντάχθηκε πέρυσι.

Η προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ στον βορρά και θα ενισχύσει την παρουσία του γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η Σουηδία ως μέλος του ΝΑΤΟ «θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας ακόμη πιο ασφαλείς» λέει ο Λευκός Οίκος

Η Σουηδία εντάχθηκε επίσημα την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ ως το 32ο μέλος της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας, τερματίζοντας αιώνες ουδετερότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προέδρευσαν σε μια τελετή κατά την οποία κατατέθηκε επίσημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το «έγγραφο προσχώρησης» της Σουηδίας στη συμμαχία.

Αργότερα την Πέμπτη, ο Κρίστερσον θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος στην ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Σουηδία ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ «θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας ακόμη πιο ασφαλείς».

«Το ΝΑΤΟ είναι η πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου και είναι τόσο κρίσιμο σήμερα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών μας όσο ήταν πριν από 75 χρόνια, όταν η συμμαχία μας ιδρύθηκε από τα συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Θα μοιραζόμαστε σύνορα, ευθύνες και κινδύνους με τους συμμάχους μας», τόνισε.

«Η Σουηδία έκανε την ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη και ενωμένη επιλογή να ενταχθεί στη ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον Άντονι Μπλίνκεν.

Νωρίτερα η υπουργός Ενέργειας Έμπα Μπους παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα σήμερα ότι η χώρα θα ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η παράδοση από τη Σουηδία των ενταξιακών εγγράφων αναμένεται να λάβει χώρα σε τελετή στην Ουάσιγκτον αργότερα σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Σουηδία θα γίνει αμέσως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ μόλις καταθέσει τα επίσημα έγγραφα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.