Βραζιλία: Πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών για διαφθορά

Η ποινή απαγγέλθηκε στο πλαίσιο του σκανδάλου «πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές» (Lava Jato)

Βραζιλία: Πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών για διαφθορά

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντου Κόλορ ντε Μέλου (1990-1992) καταδικάστηκε χθες Τετάρτη να εκτίσει οκτώ χρόνια και δέκα μήνες κάθειρξη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ποινή απαγγέλθηκε στο πλαίσιο του σκανδάλου «πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές» (Lava Jato), στο οποίο ενεπλάκησαν κατασκευαστικές εταιρείες και πολιτικοί.

Ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη με καθολική ψηφοφορία μετά τη στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία (1964-1985), ο κ. Κόλορ, 73 ετών, κατηγορήθηκε πως δωροδοκήθηκε με ποσό 20 εκατομμυρίων reais (περίπου 3,8 εκατ. ευρώ) από το 2010 ως το 2014, όταν ήταν γερουσιαστής.

Κατά την εισαγγελία, έγιναν περίπου σαράντα πληρωμές για να διευκολυνθεί «παράνομα» η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ κατασκευαστικής εταιρείας και θυγατρικής της γιγάντιας δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras.

Οκτώ από τους δέκα δικαστικούς του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα υπέρ της καταδίκης του συντηρητικού πολιτικού. Ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση, ο Έιντσον Φακίν, τόνισε πως ο πρώην πρόεδρος αξιοποίησε «την πολιτική επιρροή του για να διευκολύνει την υπογραφή συμβάσεων» κι αναφέρθηκε σε ποινή που θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και τα 33 χρόνια κάθειρξης.

Στην έρευνα «αποδείχθηκαν» πράξεις «εξαιρετικά σοβαρές», ανέφερε χθες, τελευταία ημέρα της δίκης, ο κ. Φακίν: αποκαλύφθηκε πως δημόσιοι λειτουργοί επιδόθηκαν σε παρανομίες με σκοπό τον «προσωπικό πλουτισμό τους». Η υπεράσπιση αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Η ιστορία του σκανδάλου «Lava Jato»

Η έρευνα για το σκάνδαλο Lava Jato σάρωσε το πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας από το 2014.

Το 1989, όταν μόλις στα 40 του ο Φερνάντο Κόλορ ντε Μέλου κέρδιζε τις εκλογές –με αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον νυν πρόεδρο, τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα– κι αναδεικνυόταν ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας, αρκετοί εξέφραζαν μεγάλες ελπίδες.

Αλλά απογοήτευσε γρήγορα τους Βραζιλιάνους: δυο χρόνια αφού ανέλαβε την εξουσία, παραιτήθηκε, καθώς το Κογκρέσο κίνησε διαδικασία παραπομπής του σε δίκη που υπήρχε πιθανότητα να οδηγήσει στην παύση του από το αξίωμα εξαιτίας υπόθεσης παθητικής διαφθοράς.

Μολαταύτα, ο κληρονόμος πλούσιας οικογένειας πολιτικών με πάθος για τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα κατάφερε να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή το 2006, όταν εξελέγη γερουσιαστής στην Αλαγκόας, φτωχή πολιτεία της βορειοανατολικής Βραζιλίας. Ήταν γερουσιαστής ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Στα τέλη της δεύτερης οκταετούς θητείας του στην άνω Βουλή της Βραζιλίας, ο κ. Κόλορ υποστήριξε ανοιχτά τον τέως πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρώην πρόεδρος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.