ΕΕ: «Θα κατασχέσουμε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία» – Μ.Ζαχάροβα: «Θα κάνετε το ίδιο για τους ΝΑΤΟϊκούς που διέλυσαν την Σερβία;»

«Θα τα χρησιμοποιήσουμε για να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία»

ΕΕ: «Θα κατασχέσουμε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία» – Μ.Ζαχάροβα: «Θα κάνετε το ίδιο για τους ΝΑΤΟϊκούς που διέλυσαν την Σερβία;»

Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να αρπάξουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία  ότι οι Ρώσοι καταστρέφουν πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία και ότι πρέπει να θεωρηθεί ως έγκλημα πολέμου.

Επ΄αυτού απάντησε στον λογαριασμό της στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα υπενθυμίζοντας ότι οι Αμερικανοί το 1999 είχαν καταστρέψει ολοσχερώς τις ενεργειακές υποδομές της Σερβίας κατά την διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό θα είχε για τα εκατομμύρια των Σέρβων που ζούσαν στην χώρα.

Μάλιστα τότε οι Αμερικανοί έλεγαν πως αν θέλει ο Μιλόσεβιτς να μην υποφέρει ο λαός του τότε να αποδεχτεί τους ΝΑΤΟϊκούς όρους!

Είναι απίστευτο ότι όλα αυτά έχουν «ξεχαστεί» από το σύνολο των δυτικών κοινωνιών και των δυτικών ΜΜΕ.

Γράφει λοιπόν η Μαρία Ζαχάροβα:

«Από μια ενημέρωση του γραμματέα Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι. Βρυξέλλες, 25 Μαΐου 1999:

Ερώτηση: Αν λέτε ότι ο [γιουγκοσλαβικός] στρατός έχει πολλές γεννήτριες, τότε γιατί στερείτε από τη χώρα το 70% όχι μόνο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και παροχής νερού, επειδή, σύμφωνα με εσάς, [το ΝΑΤΟ] χτυπά μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Απάντηση: «Δυστυχώς, τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου εξαρτώνται και από την ηλεκτρική ενέργεια. Εάν ο Μιλόσεβιτς θέλει πραγματικά οι πολίτες του να έχουν νερό και ρεύμα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αποδεχτεί τους όρους του ΝΑΤΟ και θα σταματήσουμε αυτή την εκστρατεία. Μέχρι να το κάνει, θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα σε στόχους που τροφοδοτούν τον στρατό του με ηλεκτρισμό. Εάν αυτό έχει συνέπειες για τον πληθυσμό, αυτά είναι τα προβλήματά του [του Μιλόσεβιτς].

Η παροχή νερού και η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιούνται κατά του λαού της Σερβίας, τους έχουμε «κόψει» για πάντα ή για πολύ καιρό για χάρη της ζωής 1,6 εκατομμυρίων Κοσοβάρων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και των οποίων οι ζωές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές .

Δεν θα αρέσει σε όλους αυτή η διαφορά, αλλά για μένα αυτή η διαφορά είναι θεμελιώδης».

Η Μαρία Ζαχάροβα είναι γνωστή για το καυστικό και δεικτικό της ύφος, από το οποίο δεν γλίτωσαν στο παρελθόν ούτε η Γερμανίδα ΥΠΕΗ Αναλένα Μπέρμποκ, ούτε η Λιζ Τρας.

Επειδή η γλώσσα της δεν είναι «ξύλινη» και επηρεάζει πάρα πολύ όσους την ακούν, τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να παίζουν τις δηλώσεις της όσο γίνεται λιγότερο και διαστρεβλωμένες.

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει για να τιμωρηθεί η Μόσχα για την επέμβαση στην Ουκρανία, ενώ η ΕΕ θα προσπαθήσει επίσης να δημιουργήσει, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, ένα ειδικό δικαστήριο για τη διερεύνηση και τη δίωξη ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έχουμε μπλοκάρει 300 δισεκ. ευρώ από τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισεκ. ευρώ από τα χρήματα ρώσων ολιγαρχών», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια προσθέτει πως η ΕΕ και οι εταίροι της θα μπορούσαν να διαχειριστούν βραχυπρόθεσμα τα κεφάλαια αυτά και να τα επενδύσουν. Τα έσοδα θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ουκρανία για να αντισταθμιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα.

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να το καταστήσουμε αυτό δυνατό. Και μαζί μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το επιτύχουμε. Μόλις αρθούν οι κυρώσεις, αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε η Ρωσία να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία».», δήλωσε.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ακόμη πως η ΕΕ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, ένα ειδικό δικαστήριο που θα διερευνήσει και θα ασκήσει διώξεις για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη γι’ αυτό το ειδικό δικαστήριο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Είναι διαθέσιμη η κυρία φον ντερ Λάιεν να περάσει και τις ΗΠΑ, όπως και την Βρετανία από ειδικό δικαστήριο για όλα όσα έπραξαν τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Σερβία;

Θα «παγώσουν» τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία για να αποζημιωθούν οι Σέρβοι που δεν τους είχε απομείνει ούτε μία γέφυρα όρθια και ξανάχτισαν την χώρα τους με δικούς τους πόρους;

Γιατί πρέπει να ισχύουν τα ίδια για όλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.