ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Γιατί έρχεται στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου ο Ρ.Τ.Ερντογάν – Τα τουρκικά ΜΜΕ δημιουργούν κλίμα για… συμφωνία με την Ελλάδα (upd)

Η τουρκική αποστολή που θα συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι μεγάλη και αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες

Γιατί έρχεται στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου ο Ρ.Τ.Ερντογάν – Τα τουρκικά ΜΜΕ δημιουργούν κλίμα για… συμφωνία με την Ελλάδα (upd)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 08:23): Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και κυριαρχεί έντονος προβληματισμός ως προς το που αποσκοπεί ο Τούρκος πρόεδρος (καθώς η Ελλάδα δεν αποσκοπεί ποτέ πουθενά).

Αρχικώς η συνάντηση προγραμματίζονταν να γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Το ερώτημα είναι γιατί έρχεται ο Τούρκος πρόεδρος; Ο Ερντογάν δεν αφήνει την χώρα του και ειδικά για να έρθει στην Ελλάδα χωρίς να έχει κάτι απτό να κερδίσει. Δεν κάνει εθιμοτυπικά ταξίδια.

Τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύει μεγάλος αριθμός υπουργών του, καθώς θα έχουν συναντήσεις και με τους ομολόγους τους για να υπογράψουν σχετικές συμφωνίες.

Αυτό που ανησυχεί είναι το γεγονός ότι τα τουρκικά ΜΜΕ λένε ότι η Ελλάδα συμφώνησε να μην διεξάγει ασκήσεις και αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών μεταξύ 6 και 10 ν.μ. κάτι που σημαίνει πως αποδέχεται εν τη πράξει, πως τα χωρικά της ύδατα και ο εναέριος χώρος της θα οριοθετούνται όπως ακριβώς επιθυμεί η Άγκυρα.

Η ελληνική κυβέρνηση το διαψεύδει κατηγορηματικά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Π.Μαρινάκη ο οποίος είπε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, παραπέμποντας στον κατάλογο του 2010 για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Μετά την πτώση του μαχητικού του Κ.Ηλιάκη, η Ελλάδα συμφώνησε ότι δεν θα πραγματοποιεί αναχαιτίσεις εγγύτερα του μισού μιλίου.

Με λίγα λόγια οι αναχαιτίσεις γίνονταν με τα μάτια και προφορικές. Όταν λέμε προφορικές εννοούμε πως ο εκάστοτε πιλότος της ΠΑ ειδοποιούσε τον Τούρκο πιλότο πως βρίσκεται εντός του ελληνικού εναέριου χώρου και έπρεπε να αποχωρήσει.

Φυσικά οι Τούρκοι πιλότοι αγνοούσαν ολοκληρωτικά τις προφορικές παραινέσεις και συνέχιζαν τις παραβιάσεις.

Από το 2008 δεν διεξάγονταν κανονικά όπως γίνονταν από το 1974 μέχρι τότε.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ προσδιορίσθηκε και το επίπεδο των επαφών και συζητήσεων, ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τον πολιτικό διάλογο.

Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Erdoğan παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

Ερντογάν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Μακάρι να είναι επωφελής για τη χώρα μας»

«Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.