Υπάρχουν στιγμές στη φύση που μοιάζουν τόσο παράξενες, ώστε ο άνθρωπος δυσκολεύεται να καταλάβει αν πρέπει να φοβηθεί ή να πλησιάσει για να δει καλύτερα.
Μία από αυτές είναι όταν η θάλασσα αρχίζει ξαφνικά να τραβιέται προς τα πίσω και αποκαλύπτει εκατοντάδες μέτρα βυθού που κανονικά βρίσκονται κάτω από το νερό.
Αυτό ακριβώς συνέβη σε αρκετές ακτές της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Σρι Λάνκα και άλλων χωρών λίγο πριν χτυπήσει το καταστροφικό τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004.
Άνθρωποι είδαν τη θάλασσα να απομακρύνεται αφύσικα και, αντί να φύγουν, αρκετοί κατέβηκαν στην παραλία για να παρατηρήσουν το φαινόμενο ή να μαζέψουν ψάρια που είχαν μείνει εγκλωβισμένα.
Λίγα λεπτά αργότερα, το νερό επέστρεψε.
Το τσουνάμι είχε δημιουργηθεί από έναν τεράστιο υποθαλάσσιο σεισμό κοντά στη Σουμάτρα. Όταν ένα μεγάλο τμήμα του θαλάσσιου πυθμένα μετακινείται απότομα, μετατοπίζει τεράστιο όγκο νερού.
Το κύμα που σχηματίζεται μπορεί να ταξιδεύει με τεράστια ταχύτητα στον ανοιχτό ωκεανό χωρίς να φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Όταν όμως πλησιάζει σε ρηχά νερά, επιβραδύνεται και αυξάνει σε ύψος. Αν η πρώτη φάση του κύματος που φτάνει στην ακτή είναι η «κοιλάδα» και όχι η κορυφή του, το νερό τραβιέται απότομα προς τα πίσω. Αυτό είναι που δημιουργεί την εικόνα μιας θάλασσας που μοιάζει να εξαφανίζεται.
Το φαινόμενο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυσικά προειδοποιητικά σημάδια για πιθανό τσουνάμι. Αν μετά από ισχυρό σεισμό η θάλασσα υποχωρήσει ξαφνικά και ασυνήθιστα, η σωστή αντίδραση δεν είναι να πλησιάσει κανείς για να δει τι συμβαίνει.
Είναι να κινηθεί αμέσως προς υψηλότερο έδαφος.
Το τσουνάμι του 2004 κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους σε πολλές χώρες. Σε ορισμένες περιοχές, η υποχώρηση της θάλασσας ήταν ουσιαστικά η τελευταία προειδοποίηση πριν φτάσει το νερό με καταστροφική δύναμη.
Και ίσως αυτό είναι το πιο τρομακτικό χαρακτηριστικό του φαινομένου: η θάλασσα μπορεί πρώτα να φύγει τόσο ήσυχα, ώστε να μοιάζει σχεδόν ακίνδυνη – λίγο πριν επιστρέψει ως τοίχος νερού.
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Ζάκρο της Κρήτης
Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.