Ένα δισ. ευρώ για οβίδες στην Ουκρανία καλούνται να διαθέσουν «επειγόντως» τα κράτη της ΕΕ

Η πρόταση θα συζητηθεί από τους Eυρωπαίους υπουργούς Άμυνας στη συνάντησή τους στις 7 Μαρτίου στη Στοκχόλμη

Ένα δισ. ευρώ για οβίδες στην Ουκρανία καλούνται να διαθέσουν «επειγόντως» τα κράτη της ΕΕ

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ καλούνται να διαθέσουν  τον Μάρτιο τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μετά τη δέσμευσή τους να προμηθεύσουν πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο- AFP, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε από τα κράτη της ΕΕ να συνεισφέρουν ένα ακόμη δισεκατομμύριο ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF), ένα ταμείο που χρησιμοποιείται στην αγορά όπλων για την Ουκρανία, τα οποία θα διατεθούν για την αγορά βλημάτων των 155 mm που χρησιμοποιούνται από το ουκρανικό πυροβολικό.

Μια τέτοια χρηματοδότηση θα επέτρεπε την ταχεία παράδοση στην Ουκρανία περίπου 250.000 οβίδων των 155 mm, που αγοράζονται στην τιμή των 4.000 ευρώ η κάθε μία, σύμφωνα με τις ενδείξεις εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση θα συζητηθεί από τους ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας στη συνάντησή τους στις 7 Μαρτίου στη Στοκχόλμη.

Ενώ η Εσθονία ζήτησε τη διάθεση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο EFF για την αγορά ενός εκατομμυρίου οβίδων που θα δοθεί στην Ουκρανία, ο Μπορέλ  ζήτησε από τα κράτη της ΕΕ να αφαιρέσουν πυρομαχικά από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία.

«Είναι επείγον. Πρέπει να κινητοποιήσουμε γρήγορα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και να δράσουμε με ό,τι έχουμε», επέμεινε ο Μπορέλ στις 21 Φεβρουαρίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το τελευταίο σήμανε ότι ο ουκρανικός στρατός καταναλώνει πολλές φορές περισσότερα πυρομαχικά από όσα μπορούν να παράγουν τα κράτη της Συμμαχίας, των οποίων τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση  για την Ειρήνη (EPF) έχει ήδη προμηθευτεί από τα κράτη της ΕΕ 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία, ενώ στο μεταξύ συμφωνήθηκε επιπλέον διάθεση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.