Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία: «Μη μας αναγκάσετε ν’αναλάβουμε δράση» – Σφυρίζουν αδιάφορα οι Τούρκοι (upd)

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία: «Μη μας αναγκάσετε ν’αναλάβουμε δράση» – Σφυρίζουν αδιάφορα οι Τούρκοι (upd)

(upd 12:46) Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε το Σάββατο ότι η επίθεση σε παρατηρητήρια των ΗΠΑ στη Συρία δεν θα συμβεί σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Ο Hulusi Akar δήλωσε ότι οι όλμοι εκτοξεύτηκαν στο συνοριακό σταθμό της Τουρκίας στην περιοχή Suruc της επαρχίας Sanliurfa από ένα χιλιόμετρο (0,6 μίλια) νοτιοδυτικά του σημείου παρατήρησης των ΗΠΑ.

Ως αυτοάμυνα, οι θέσεις τρομοκρατών μπήκαν στο στόχαστρο, είπε ο Akar.

«Δεν υπήρξε καμία επίθεση στο παρατηρητήριο των ΗΠΑ».

«Κάθε είδος προφύλαξης ελήφθη έτσι ώστε να μην προκληθεί ζημιά στην αμερικανική βάση», δήλωσε ο Akar.

Πρόσθεσε ότι τα πυρά σταμάτησαν μόλις οι Η.Π.Α. έθεσαν το ζήτημα στις τουρκικές αρχές.

Ανακοινώσεις είχαμε τόσο από το αμερικανικό Πεντάγωνο όσο κι από το τουρκικό ΥΠΑΜ σχετικά με το χθεσινό επικίνδυνο περιστατικό με το βομβαρδισμό του αμερικανικού φυλακίου.

Οι Αμερικανοί δεν είναι πεπεισμένοι ότι έγινε κατά λάθος, ενώ οι Τούρκοι κάνουν τους «Κινέζους» λέγοντας πως στόχευαν σε Κούρδους..

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία.

Από τα πυρά δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί στελεχών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος Μτ. «Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα οι Αμερικανοί στρατιωτικοί να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ,

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες.

«Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.

Σφυρίζει αδιάφορα η Τουρκία που κάνει τον «Κινέζο».

«Σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν άνοιξε πυρ εναντίον φυλακίου των ΗΠΑ», υποστήριξε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας. «Είχαν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα προτού ανοίξουμε πυρ προκειμένου να αποτραπεί όποια βλάβη στην αμερικανική βάση. Ως πρόληψη, παύσαμε πυρ μόλις λάβαμε πληροφορίες από τις ΗΠΑ. Απορρίπτουμε σθεναρά τον ισχυρισμό ότι έπεσαν πυρ εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ ή του συνασπισμού», επέμεινε το τουρκικό υπουργείο αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.