ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πιθανότατα με πύραυλο τύπου «Amraam» καταρρίφθηκε το Su-25 της Αρμενίας

Πιθανότατα με πύραυλο τύπου «Amraam» καταρρίφθηκε το Su-25 της Αρμενίας

Ένα μαχητικού τύπου Sukhoi -25 (Su-25) Αρμενίας καταρρίφθηκε την Τρίτη. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας το Su-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16, αν και η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν το αρνούνται.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το Su-25 της Αρμενία καταρρίφθηκε από μεγάλη απόσταση και από πύραυλο τύπου AIM-120 (Amraam).

Το τουρκικό F-16, φέρεται να είχε απογειωθεί από τη βάση Γκιαντζά του Αζερμπαϊτζάν και να είχε διεισδύσει 60 χιλιόμετρα μέσα στον αρμενικό εναέριο χώρο, πρωτού καταρρίψει το Su-25. Σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων ARMENPRESS το τουρκικό μαχητικό υποστήριζε την αζερική επίθεση κοντά στο Αρτσάκχ, προσφέροντας κάλυψη σε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar αλλά και Su-25 της αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία επιχειρούσαν επίσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το αρμενικό μαχητικό τη στιγμή της κατάρριψής του αποτελούσε μέρος σχηματισμού που υποβοηθούσε την αρμενική προσπάθεια αναχαίτισης της συγκεκριμένης επίθεσης, ενώ τη ζωή του έχασε και ο πιλότος του.

Επί της ουσίας το μαχητικό αεροσκάφος το Su-25 Grach είναι ένα μαχητικό μονοθέσιο αεροσκάφος με δύο κινητήρες που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Θεωρείται ξεπερασμένο και χωρίς τη δυνατότητα να μπορεί να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τα νεότερα και πιο ανώτερα F-16 των αεροποριών της Δύσης άρα και της Τουρκίας.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη υστερούν σε όλα τα επίπεδα έναντι των F-16, ακόμη και έναντι των παλαιότερων εκδόσεων του αμερικανικού αεροσκάφους, όπως είναι το block-30. Το Su-25 είναι υποδεέστερο τεχνολογικά σε σχέση με το F-16, λιγότερο ευέλικτο, ο οπλισμός του υπολείπεται, όπως και η πτητική του συμπεριφορά.

Το πιθανότερο είναι ότι η κατάρριψη του αρμένικου μαχητικού από το τουρκικό F-16 να έγινε εκ του μακρόθεν, χωρίς καν τα δύο μαχητικά να εμπλακούν σε ανοιχτή αερομαχία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων πιλότων το επικρατέστερο σενάριο είναι ο Τούρκος πιλότος να εξαπέλυσε από μεγάλη απόσταση πύραυλο υψηλών επιδόσεων με αυτοφερόμενο ραντάρ επί της κεφαλής του, τύπου AIM-120 (Amraam), ο οποίος καθίσταται δύσκολα ανιχνεύσιμος από τα συστήματα ανίχνευσης του αντιπάλου αεροσκάφους, με αποτέλεσμα το αρμένικο μαχητικό να καταρριφθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξάλλου τα αρμένικα Su-25 εντάχθηκαν στην Αεροπορία της χώρας με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και θεωρούνται σε σημαντικό βαθμό πεπαλαιωμένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.