ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ρωσικοί πύραυλοι cruise ισοπέδωσαν το αεροδρόμιο του Λβιβ: Ετοιμάζεται προέλαση στα δυτικά – Οι εξελίξεις (upd)

Επιθέσεις σε Κίεβο, Χάρκοβο και Κραματόρσκ - Μπήκαν στην Μαριούπολη οι Ρώσοι

Ρωσικοί πύραυλοι cruise ισοπέδωσαν το αεροδρόμιο του Λβιβ: Ετοιμάζεται προέλαση στα δυτικά – Οι εξελίξεις (upd)

Ένα στρατηγικό χτύπημα έκαναν οι Ρώσοι νωρίς το πρωί της Παρασκευής, καθώς χτύπησαν με πυραύλους cruise το αεροδρόμιο του Λβιβ, πόλη στην δυτική Ουκρανία. 

Με αυτό το χτύπημα οι Ρώσοι έχουν ως στόχο να αποκόψουν πλήρως τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και να μην επιτρέψουν τυχόν ενισχύσεις από ξένους μισθοφόρους.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το defencenet.gr μετά τον βομβαρδισμό της βάσης των δυτικών μισθοφόρων στο Λβιβ είχαν σχεδόν μηδενιστεί οι ροές των ξένων μισθοφόρων.

Επίσης δυτικά του Δνίπερου δεν υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις, τις έκλεισαν όλες χθες μετά την κίνηση που έκαναν στην πόλη Iζιούμ οι Ρώσοι κλείνοντας την «τανάλια». Κάτι που σημαίνει ότι οι Ρώσοι όποτε θέλουν επελαύνουν στην δυτική Ουκρανία, καθώς δεν θα υπάρξει κάποια σοβαρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οπως αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Ukraine 24, σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί στο Λβιβ, δυτικά της Ουκρανίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ισοπεδώθηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης.

Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, στα οποία φαίνεται έντονος καπνός κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λβιβ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Ukraine 24 μετέδωσε ότι ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις στο Λβιβ, ενώ δημοσίευσε μέσω Telegram και σύντομο βίντεο στο οποίο φαινόταν καπνός να υψώνεται στον ορίζοντα.

Ο δημοσιογράφος του BBC, Τζέιμς Ρέινολντς, ανέβασε επίσης μια φωτογραφία, όπου φαινόταν καπνός από τα δυτικά προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου.

«Πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», ανέφερε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι μέσω Facebook.

Οι αρχές αποτιμούν την κατάσταση και θα δώσουν αργότερα νεότερα, πρόσθεσε. O ίδιος είπε αργότερα ότι αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών καταστρέφοντας την εγκατάσταση.

Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι λίγο αργότερα σημειώθηκε νέος γύρος βομβαρδισμών στο Λβιβ.

Την ίδια ώρα σε μια έσχατη προσπάθεια να πείσουν ότι… «κερδίζουν» οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι έχουν περάσει στην αντεπίθεση. 

Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».

Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζιτόμιρ (δυτικά) και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ (βορειοδυτικά), στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ (δυτικά).

Αλλά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας».

Επιθέσεις στο Κίεβο

Οι ρωσικές επιθέσεις ξεκίνησαν και αυτή τη φορά λίγο πριν από το ξημέρωμα. Στο Κίεβο, οι σειρήνες ήχησαν πριν από τις 06:00, προκαλώντας ξανά συναγερμό στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθαν οι εικόνες από την καταστροφή σε πολυκατοικία στο βόρειο Κίεβο, όπου έπεσαν θραύσματα ρωσικού πυραύλου. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν. 12 άνθρωποι διασώθηκαν από το κτίριο και άλλοι 98 απομακρύνθηκαν από το κτίριο που χτυπήθηκε.

Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκε και ο δήμαρχος του Κιέβο, Βιτάλι Κλίτσκο.

Στο Χάρκοβο και το Κραματόρσκ

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο έγινε στόχος βομβαρδισμών το πρωί της Παρασκευής (18.03.2022), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, 11 ακόμη να τραυματιστούν και ένας να εγκλωβιστεί στα ερείπια.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην πόλη Κραματόρσκ, με τον κυβερνήτη της πόλης Πάβλο Κιριλένκο να αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Έχουν μπει στην Μαριούπολη οι Ρώσοι

Ρωσόφωνοι «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε, στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι συγκρούσεις μαίνονται στο κέντρο της πόλης-λιμάνι που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα.

«Στη Μαριούπολη οι μονάδες της (αυτοανακηρυχθείσας) Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με τη στήριξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σφίγγουν τον κλοιό και μάχονται εναντίον των εθνικιστών στο κέντρο της πόλης», επισήμανε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα ο Κονασένκοφ υποστήριξε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες «έχουν απελευθερώσει περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.