Χρωστάμε περισσότερα στους δανειστές το 2024 από όσα χρωστάγαμε πριν ξεπουληθεί η χώρα το 2010!

BBC: Γι’ αυτό είναι πόλη-«κλειδί» για τη Ρωσία η Μαριούπολη – Οι τέσσερις βασικοί λόγοι – Δείτε χάρτη

«Τεράστια ήττα για την Ουκρανία η κατάληψη της Μαριούπολης από τους Ρώσους» - Η ανάλυση του BBC

BBC: Γι’ αυτό είναι πόλη-«κλειδί» για τη Ρωσία η Μαριούπολη – Οι τέσσερις βασικοί λόγοι – Δείτε χάρτη

Υπό ρωσικό έλεγχο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν στείλει τελεσίγραφο προς τους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ που έχουν «ταμπουρωθεί» σε εργοστάσιο μεταλλουργίας κοντά στο λιμάνι, οι οποίοι από την πλευρά τους έχουν υπό τον έλεγχο τους την περιοχή περιμετρικά του εργοστασίου. 

Η Μαριούπολη αποτελεί πόλη-«κλειδί» στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Μόσχας και η κατάληψη της θα αποτελεί νίκη στρατηγική σημασίας για τη Ρωσία και αποτυχία για την Ουκρανία για τέσσερις λόγους, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

1. Εξασφάλιση χερσαίου διαδρόμου μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς

Γεωγραφικά, η Μαριούπολη καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό κομμάτι, αλλά στέκεται μέχρι τώρα ανυπέρβλητο εμπόδιο στις ρωσικές δυνάμεις, που πιέζουν από τα βορειοανατολικά ώστε να συνδεθούν με τους συντρόφους τους στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο στρατηγός Sir Richard Barrons – πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου – λέει ότι η κατάληψη της Μαριούπολης είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

«Όταν οι Ρώσοι αισθανθούν ότι ολοκλήρωσαν επιτυχώς αυτή τη μάχη, θα έχουν ολοκληρώσει μια χερσαία γέφυρα από τη Ρωσία στην Κριμαία και θα το δουν αυτό ως μια μεγάλη στρατηγική επιτυχία».

Εάν η Μαριούπολη «πέσει», τότε η Ρωσία θα είχε τον έλεγχο του 80% της ακτογραμμής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα – διακόπτοντας το θαλάσσιο εμπόριο και απομονώνοντάς την περαιτέρω από τον κόσμο. Αντιστεκόμενοι οι Ουκρανοί στις δυνάμεις που προωθούνται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, κατάφεραν να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων.

Αλλά αυτή η αποτυχία της Ρωσίας να εξασφαλίσει την ταχεία κατάληψη της πόλης, ώθησε τους Ρώσους διοικητές να καταφύγουν σε μια εκδοχή του 21ου αιώνα μεσαιωνικών τακτικών πολιορκίας. Έχουν χτυπήσει τη Μαριούπολη με πυροβολικό, ρουκέτες και πυραύλους – καταστρέφοντας πάνω από το 90% της πόλης. Έχουν επίσης διακόψει την πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, θέρμανση, γλυκό νερό, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες – δημιουργώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή. Με τη Μόσχα βεβαίως να τονίζει ότι για την καταστροφή την ευθύνη την έχουν οι νεοναζί του Αζόφ οι οποίοι αρνούνται να παραδοθούν και κρατούν άμαχους ως ασπίδες.

Όταν η Ρωσία πάρει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης, αυτό θα απελευθερώσει σχεδόν 6.000 άνδρες από τα στρατεύματά της, οι οποίοι θα ενισχύσουν άλλα ρωσικά μέτωπα γύρω από την Ουκρανία. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ως προς το πού θα μπορούσαν να επανατοποθετηθούν: στα βορειοανατολικά για να συμμετάσχουν στη μάχη για την περικύκλωση και την καταστροφή των τακτικών ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας που πολεμούν τους αυτονομιστές υπέρ του Κρεμλίνου στην περιοχή του Ντονμπάς, προς τα δυτικά για να ωθήσει προς την Οδησσό, η οποία θα ήταν η τελευταία σημαντική διέξοδος της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

2. Στραγγαλισμός της ουκρανικής οικονομίας

Η Μαριούπολη υπήρξε από καιρό ένα στρατηγικά σημαντικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, μέρος της Μαύρης Θάλασσας. Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας και έδρα ενός σημαντικού εργοστασίου σιδήρου και χάλυβα.

Σε κανονικούς καιρούς, η Μαριούπολη είναι βασικός εξαγωγικός κόμβος για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας που προορίζονται για πελάτες στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Εδώ και οκτώ χρόνια, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, η πόλη βρίσκεται «στριμωγμένη» μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων σε αυτή τη χερσόνησο και των αυτονομιστών υπέρ του Κρεμλίνου στις αποσχισθείσες αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Η απώλεια της Μαριούπολης θα ήταν σημαντικό πλήγμα για ό,τι έχει απομείνει από την οικονομία της Ουκρανίας.

Να σημειώσουμε ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι Ρώσοι δεν ισοπεδώνουν το εργοστάσιο μεταλλουργίας στο οποίο έχουν «ταμπουρωθεί» οι μαχητές του Αζόφ, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ένα τεράστιο πλήγμα για την οικονομία της χώρας.

3. Αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας

Η Μαριούπολη φιλοξενεί μια ουκρανική μονάδα πολιτοφυλακής που ονομάζεται Τάγμα Αζόφ, που πήρε το όνομά της από τη Θάλασσα του Αζόφ που συνδέει τη Μαριούπολη με την υπόλοιπη Μαύρη Θάλασσα. Η Ταξιαρχία του Αζόφ περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων νεοναζί.

Αυτό ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας για τη Μόσχα, καθώς θα τόνισε ότι τα στρατεύματα που έστειλε να πολεμήσουν στην Ουκρανία είναι εκεί για να απαλλάξουν τον γείτονά τους από τους νεοναζί.

Εάν η Ρωσία καταφέρει να συλλάβει ζωντανούς μαχητές τους Τάγματος Αζόφ, είναι πιθανό ότι θα παρελαύνουν μέσα ενημέρωσης ως μέρος του συνεχιζόμενου πολέμου πληροφοριών για να δυσφημήσουν την Ουκρανία και την κυβέρνησή της.

4.Ηθικό πλεονέκτημα

Η κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία, εάν συμβεί, θα είναι ψυχολογικά σημαντική και για τις δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο. Μια ρωσική νίκη στη Μαριούπολη θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να δείξει στον πληθυσμό του ότι η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της και σημειώνει πρόοδο. Για τον Πρόεδρο Πούτιν όλα αυτά έχουν ιστορική σημασία. Θεωρεί ότι η ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας ανήκει σε κάτι που ονομάζεται Νέα Ρωσία – ρωσικά εδάφη που χρονολογούνται από την αυτοκρατορία του 18ου αιώνα.

Ο Πούτιν θέλει να αναβιώσει αυτή την ιδέα, σώζοντας τους Ρώσους από την τυραννία μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο. Η Μαριούπολη στέκεται σήμερα εμπόδιο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τους Ουκρανούς από την άλλη, θα σήμανε ένα σημαντικό πλήγμα – όχι μόνο στρατιωτικά και οικονομικά – αλλά και για το μυαλό των ανδρών και των γυναικών που πολεμούν στο έδαφος, υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους. Η Μαριούπολη θα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που περιήλθε στα χέρια των Ρώσων μετά τη Χερσώνα, μια στρατηγικά πολύ λιγότερο σημαντική πόλη που μόλις και μετά βίας υπερασπιζόταν. Υπάρχει μια άλλη ηθική πτυχή εδώ και αυτή είναι η αποτροπή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.