ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Η κατάρρευση ενός μύθου: Σε σοβιετικής εποχής πρόσθετη θωράκιση κατέφυγαν οι Ουκρανοί για να διασώσουν τα Leopard 2A6!

Πολλά ερωτήματα και για την επιβιωσιμότητα των ελληνικών Leopard 2HEL - Έχει καταστραφεί το 50% των ουκρανικών Leopard σε 26 ημέρες

Η κατάρρευση ενός μύθου: Σε σοβιετικής εποχής πρόσθετη θωράκιση κατέφυγαν οι Ουκρανοί για να διασώσουν τα Leopard  2A6!

Σοκ έχουν προκαλέσει σε Κίεβο αλλά και  Βερολίνο, οι βαριές απώλειες των ουκρανικών αρμάτων Leopard 2A6, το οποίο μέχρι τώρα εθεωρείτο το καλύτερα προστατευμένο άρμα μάχης της Ευρώπης.

Το σοκ επιτάθηκε από τις εικόνες που ήρθαν στην δημοσιότητα, όπου ο ουκρανικός Στρατός σε μία προσπάθεια να τα διασώσει, τοποθέτησε επιπρόσθετη θωράκιση τύπου Kontakt EDZ πρώτης γενιάς και όταν λέμε πρώτης γενιάς εννοούμε σοβιετικής εποχής!

Οι απώλειες των Leopard οποίες όπως έχουμε αναφέρει έχουν φτάσει, σύμφωνα με τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες πραγματοποιούν καταμέτρηση των απωλειών στην Ουκρανία (για τους δικούς τους λόγους βέβαια) στα 41 άρματα.

Όλα αυτά από τότε ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση στις 4 Ιουνίου.

Μπορεί δυτικές πηγές όπως για παράδειγμα η πύλη ανοικτών πληροφοριών Oryx να κατεβάζουν τον αριθμό αυτό στα 7 άρματα (3 Leopard 2A4 και τέσσερα Leopard 2A6) αλλά ακόμη και έτσι ο «μύθος» των γερμανικών  αρμάτων που είναι δύσκολο να καταστραφούν εξαιτίας της θωράκισής τους δείχνει να καταρρέει.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τους Ουκρανούς να αρχίσουν να εγκαθιστούν στα Leopard 2Α6 θωρακίσεις (πλακίδια) τύπου Kontakt-1 σοβιετικής εποχής!

Η θωράκιση ξεκίνησε να τοποθετείται το 1983 με την ενίσχυση των αρμάτων T-80BV με 220 πλακίδια Kontakt EDZ και κατόπιν των αρμάτων Τ-72.

Αυτή ήταν η 1ης γενιάς ελαφρά θωράκιση Kontakt-1 η οποία πλέον σήμερα έχει φτάσει στην ισχυρή Kontakt-5 ERA και Relikt, αλλά οι Ουκρανοί δεν την διαθέτουν και έτσι περιορίζονται στην Kontakt-1, ελπίζοντας ότι θα αποφύγουν την καταστροφή περαιτέρω αριθμού αρμάτων.

Μάλιστα οι Ρώσοι αστειεύονται λέγοντας ότι θα συμπεριλάβουν τις γερμανικές “Λεοπαρδάλεις”, στο «κόκκινο βιβλίο», όπως είπε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

Τι είναι το «κόκκινο βιβλίο»; Ένα αρχείο όπου καταγράφονται όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου που απειλούνται με εξαφάνιση στην ρωσική επικράτεια.

Στην «εξαφάνιση» των γερμανικών αρμάτων αναφέρθηκε και ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι ο οποίος σε συνέντευξή του στην Washington Post δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται οβίδες, αεροπλάνα και υπομονή και τόνισε ότι είναι «ενοχλητικό να λένε ότι η προέλαση είναι αργή, επειδή κάθε μέτρο κερδίζεται με αίμα».

«Χρειαζόμαστε περισσότερα πυρομαχικά. Τα στρατεύματα πρέπει να ρίχνουν τουλάχιστον όσα βλήματα όσα και ο εχθρός, αλλά μερικές φορές οι Ρώσοι υπερτερούν δέκα προς ένα», είπε ο Β.Ζαλούζνι, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα δεκάδες Leopard-2 που καταστράφηκαν.

«Αρκετά άρματα Leopard έχουν ήδη καταστραφεί, ένα Leopard στο πεδίο της μάχης δεν είναι Leopard, αλλά στόχος».

Το γεγονός της τοποθέτησης της θωράκισης Kontakt EDZ πρώτης γενιάς απλά έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό το γεγονός.

Ότι οι ουκρανικές «Λεοπαρδάλεις» είναι είδος υπο εξαφάνιση, στην ανατολική Ουκρανία.

Το πρόβλημα βέβαια είναι των Ουκρανών, αλλά εφάπτεται και με την ελληνική πραγματικότητα.

Ο ΕΣ διαθέτει 170 Leopard 2HEL (παρεμφερούς επιπέδου με τα γερμανικά Leopard 2A6) και 183 Leopard 2A4.

Για τα τελευταία είναι αυτονόητο ότι είναι δύσκολο να επιβιώσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης, αλλά το γεγονός ότι και τα επιπέδου -2A6 πέφτουν θύματα των ρωσικών drones όπως το Lacnet ή το  φονικό Α/Τ βλήμα 9K121 Vikhr πρέπει να προβληματίσει τον ΕΣ.

Η θωράκιση του Leopard 2 Α5/6 θεωρείτο έως και σήμερα ως εξαιρετικά ισχυρή.

Αλλά φαίνεται ότι αυτό ίσχυε μόνο την προπερασμένη δεκαετία, όταν παραγγέλθηκαν τα γερμανικά άρματα.

Η θωράκισή τους έχει αυξηθεί με την προσθήκη πλακών συνθετικής  θωράκισης τρίτης γενιάς που σχηματίζουν τοξοειδή διαμόρφωση στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος.

Τα τμήματα αυτά της θωράκισης μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που το άρμα χτυπηθεί.

Επιπρόσθετα, τόσο η ελληνική όσο και η ισπανική αλλά και η σουηδική διαμόρφωση των αρμάτων, διαθέτει πλήρη θωράκιση οροφής. Αυτό σημαίνει ότι το άρμα προστατεύεται από πλήγματα υποπυρομαχικών, βομβιδίων, και πυραύλων εδάφους-εδάφους.

Ανάλογη αύξηση της θωράκισης με την τοποθέτηση αντίστοιχων πλακών έχει υιοθετηθεί και από τις δύο πλευρές του πύργου του άρματος καθώς και στο σασί, ενώ στο εσωτερικό του άρματος έχει εφαρμοστεί αντιθραυσματική επένδυση που περιορίζει τις απώλειες από τα θραύσματα που προκαλούνται μετά από προσβολή του άρματος.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, η θωράκιση του άρματος εκτιμάται ότι αντιστοιχούσε στην ύπαρξη 1.730-1.960 χιλιοστών RHA στο εμπρόσθιο μέρος του πύργου του άρματος έναντι βλημάτων HEAT και 920-940 χιλιοστών RHA έναντι κινητικών βλημάτων. Αντίστοιχα, για το όχημα τα στοιχεία ήταν 750 χιλιοστά RHA έναντι βλημάτων HEAT, και 620 χιλιοστά RHA έναντι βλημάτων κινητικής ενέργειας.

Είχαμε αναφέρει ότι στις ελληνικές δοκιμές ενός πύργου (κατασκευής ΜΕΤΚΑ) της δεκαετίας του ’00 ακόμα και το εμπρόσθιο τόξο, είχε διατρηθεί από το ρωσικό αντιαρματικό βλήμα Kornet-E του Ελληνικού Στρατού. Προφανώς ή «κάτι άκουσαν» ή είχαν δική τους εικόνα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που έσπευσαν να προμηθευτούν και αυτές Kornet-E.

Τώρα, όμως τα αιωρούμενα πυρομαχικά και τα drone-καμικάζι έφεραν μια νέα πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης, ακόμα χειρότερα για τα άρματα μάχης κατασκευής ακόμα και πριν από δύο δεκαετίες.

Φυσικά για τα LEO1A5 που επίσης ετοιμάζονται να παραλάβουν οι Ουκρανοί (περίπου 100 μονάδες από την Γερμανία), δεν το συζητάμε: Η θωράκισή τους, μετά βίας αντέχει στο εμπρόσθιο τμήμα βολή παλιού RPG-7. Σε όλα τα άλλα τόξα βολής ακόμα και από αυτή τη παλιά ρουκέτα, η διάτρηση είναι βέβαιη…

Να σημειώσουμε ότι τα LEO1A5  είναι ο κορμός των ελληνικών τεθωρακισμένων δυνάμεων με περίπου 550 μονάδες…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.