ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Σαουδική Αραβία υπόσχεται «πακτωλό» χρήματων στο Ιράν για να μην επεκταθεί ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ

Ποιοι είναι οι στόχοι της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία υπόσχεται «πακτωλό» χρήματων στο Ιράν για να μην επεκταθεί ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία προσέγγισε το Ιράν με μια προσφορά να ενισχύσει τη συνεργασία τους και να επενδύσει στην οικονομία του σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Το Bloomberg, επικαλούμενο Άραβες και δυτικούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι η πρόταση έγινε αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η πιθανότητα μιας περιφερειακής σύγκρουσης συζητήθηκε στη συνάντηση μεταξύ του Ιρανού προέδρου Ιμπραχίμ Ραϊσί και του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Ριάντ αυτόν τον μήνα για την αντιμετώπιση του πολέμου, σύμφωνα με τις πηγές.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται και με τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Barbara Leaf, η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία και τους άλλους Άραβες συμμάχους της για να σταματήσει η Τεχεράνη να «εξοπλίζει» τη σύγκρουση για να ενισχύσει τον λεγόμενο «άξονα αντίστασής της», ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες ομάδες από τον Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Οι χώρες στη Μέση Ανατολή φοβούνται ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί και στις χώρες τους αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία για την εξάλειψη της Χαμάς στο εσωτερικό της Γάζας.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Σαουδικής Αραβίας

Οι διπλωματικές σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν αποκαταστάθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, μετά από μια επτά χρόνια διαμάχης, καθώς και οι δύο χώρες θέλουν να λάβουν τον ρόλο της κύριας γεωπολιτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή.

Ο κύριος στόχος του Ριάντ, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, είναι η διατήρηση και ακόμη και η πιθανή εμβάθυνση της συμφωνίας που υπεγράφη με το Ιράν τον Μάρτιο, ιδίως μέσω των οικονομικών δεσμών.

Αλλά επιδιώκει και άλλους στόχους, όπως να βοηθήσει στη δημιουργία ενός κράτους για τους Παλαιστίνιους, να ομαλοποιήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ και να σφυρηλατήσει μια στενότερη αμυντική σχέση με τις ΗΠΑ.

Ένας βασικός στόχος του πρίγκιπα Μοχάμεντ είναι ο τερματισμός του καταστροφικού πολέμου στην Υεμένη ενάντια στους Χούθι, μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και στοχεύει ζωτικά συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας.

«Όλα αυτά έρχονται σε σύγκρουση με την Τεχεράνη και τους στόχους της», αναφέρουν αναλυτές στο Bloomberg.

Οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι Χούθι της Υεμένης, πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, αλλά σε μικρή κλίμακα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμα και οι επιθέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή γίνονται στο πλαίσιο μιας «κόκκινης γραμμής» που έχει θέσει το Ιράν, ώστε να μην προκαλέσουν ολοκληρωτική σύρραξη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.