ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

“Προπύργιο” κατά της αλβανικής εγκληματικότητας η Ήπειρος

“Προπύργιο” κατά της αλβανικής εγκληματικότητας η Ήπειρος

Σε “προπύργιο” – και μάλιστα παραμελημένο και αγνοημένο – της ελληνικής επικράτειας απέναντι σε κάθε μορφή αλβανικής εγκληματικότητας αναδεικνύεται η Ήπειρος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η δολοφονία του Έλληνα υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, σε καταδίωξη Αλβανών κακοποιών στην περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων στη Φλώρινα. 

Σε συνέχεια του τραγικού αυτού συμβάντος οι αστυνομικοί της περιφέρειας είχαν κάνει αγωνιώδη έκκληση για τις τραγικές υλικές ελλείψεις των αστυνομικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Ελλάδα…

Τώρα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματικότητα το 2013, καταρχάς επιβεβαιώνουν ότι η Ήπειρος είναι το σταυροδρόμι διακίνησης ναρκωτικών για την Ελλάδα. Τ

Ταυτόχρονα όμως είναι και «ανάχωμα» για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων τους προς την ενδοχώρα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2013, από τους 15, 2 τόνους χασίς που κατασχέθηκαν σε όλη τη χώρα (που ήταν κατά 2 περίπου τόνους περισσότεροι από το 2012), οι εννέα κατασχέθηκαν από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ηπείρου.

Συνολικά οι υποθέσεις ναρκωτικών που απασχόλησαν την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, τον περασμένο χρόνο ανέρχονται σε 303, έναντι 273 το 2012.  Από τις 303 υποθέσεις, εξιχνιάστηκαν οι 286, ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός. 

Τα στοιχεία αυτά, πέρα του προβληματισμού που υπάρχει για την αυξανόμενη διακίνηση χασίς από τη γειτονική Αλβανία, επιβεβαιώνει ότι αλβανικές αρχές, παρά τις επί δεκαετίες «δεσμεύσεις» τους, στην πράξη ελάχιστα πράγματα έχουν κάνει για την καταπολέμηση της καλλιέργειας και διακίνησης χασίς. 

Ανησυχητικά είναι επίσης τα στοιχεία για την παράνομη κατοχή όπλων καθώς εντοπίστηκαν 188 παραβάσεις, έναντι 113 το 2012.

Προβληματισμό προκαλούν και οι ζωοκλοπές καθώς έγιναν 42 (όσες περίπου και το 2012 – 40), αλλά εξιχνιάστηκαν μόλις δύο, καθώς πρόκειται για δύσκολες υποθέσεις, και επιπλέον αρκετές από αυτές γίνονται κοντά στα σύνορα.

Ως προς τα άλλα αδικήματα η κατάσταση στην Ήπειρο, παρουσιάζει αυξομειώσεις, σε γενικές γραμμές πάντως διαπιστώνεται ότι παρά το αναμφισβήτητο έργο της Αστυνομίας και την εξιχνίαση ολοένα και περισσότερων υποθέσεων, η μικροεγκληματικότητα εξακολουθεί να είναι σημαντικό πρόβλημα για τους κατοίκους της. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κλοπές-διαρρήξεις παρουσίασαν αύξηση, καθώς από 839 το 2012, ανήλθαν σε 958 το 2013, με παρήγορο στοιχείο ότι τριπλασιάστηκαν σχεδόν οι εξιχνιάσεις τους, αφού από 103 (το 2012), έφτασαν τις 331.

Οι περισσότερες (384) έγιναν σε συγκοινωνιακά μέσα και ακολουθούν σπίτια (302), καταστήματα (114), Ι.Χ. (103), ενώ 16 κλοπές- διαρρήξεις έγιναν σε Ιερούς Ναούς. 

Ελαφρά μειωμένες ήταν οι ληστείες καθώς από 42 έπεσαν στις 39, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 20. Μείωση (κατά 33 οχήματα) σημειώθηκε και στις κλοπές τροχοφόρων, που συνολικά ήταν 362, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 148.

Οι κλέφτες έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα δίκυκλα, καθώς εκλάπησαν συνολικά 235 και ακολουθούν Ι.Χ., φορτηγά- λεωφορεία.

Πέντε ανθρωποκτονίες και εννέα απόπειρες «σημάδεψαν» τη χρονιά που έφυγε. Από αυτές η Αστυνομία εξιχνίασε τις 11.

Τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, η κατάσταση ήταν χειρότερη, καθώς είχαν γίνει επτά ανθρωποκτονίες και εννέα απόπειρες (εξιχνιάστηκαν οι 13). 

Αυξημένες ήταν και οι απάτες, αφού από 25 το 2012 (εξιχνιάστηκαν οι 14), έφτασαν τις 46 το 2013 (εξιχνιάστηκαν οι 19).

Σημειώθηκαν και εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, ένας βιασμός και τρεις απόπειρες, που επίσης εξιχνιάστηκαν και 104 υποθέσεις πλαστογραφίας (90 το 2012), από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 101!. 

Στο έργο και τις δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών, δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για αρκετές άλλες δράσεις που φέρνουν με επιτυχία σε πέρας στην Ήπειρο, όπως μέτρα φύλαξης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, εκδηλώσεις κ.α.,

ενώ δεν αποτυπώνεται ούτε και η υπερπροσπάθεια που είχε καταβληθεί επί ημέρες στα βουνά της Θεσπρωτίας για τον εντοπισμό και σύλληψη των αδίστακτων Αλβανών δραπετών Ιλίρ Κούπα και Μάριαν Κόλα, που είχε καταλήξει στον θανάσιμο τραυματισμό του δεύτερου και στον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.