ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δίκη Σώρρα: «Παραμύθι όπως το νερό του Καματερού οι υποσχετικές που μοίραζε»

Δίκη Σώρρα: «Παραμύθι όπως το νερό του Καματερού οι υποσχετικές που μοίραζε»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, Δημήτρη Τσάκωνα στη δίκη για την υπόθεση Σώρρα.

«Παραμύθια όπως, στο παρελθόν, το νερό του Καματερού ή η φραπελιά» ήταν η «υποσχετική» που μοίραζε αφειδώς ο Αρτέμης Σώρρας σε όσους τον πίστευαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας που αναζήτησαν από την πρώτη στιγμή επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ για την αξιοπιστία του αυτόκλητου «εθνοσωτήρα».

Παρότι τα μυθεύματα του Αρτέμη Σώρρα διαψεύστηκαν εξαρχής, ουδέποτε όμως υπήρξε επίσημη απάντηση για αυτά από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες «βομβαρδίζονται» κατά καιρούς από ανάλογες «προτάσεις», χωρίς αντίκρισμα.

Αυτό τόνισε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, όπου δικάζονται ο Αρτέμης Σώρρας και οι συνεργάτες του, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας ο οποίος ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν, τον Σεπτέμβριο του 2012 με την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Αρτέμης Σώρρας είχε κοινοποιήσει την πρότασή του για την εξαγορά του δημόσιου χρέους της χώρας μας, τόσο στον Οργανισμό που επόπτευε ο ίδιος όσο και στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Τσάκωνας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών Σώρρα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να απαντά πως οι περίφημοι τίτλοι τους οποίους ισχυριζόταν ότι διέθεταν δεν υπήρχαν.

«Ελέγξαμε το ύψος των έντοκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου που ήταν 1,3 δισεκ. δολάρια, άρα κάποιος δήλωνε ότι κατείχε το 40%. Μετά, ελέγξαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπου θα έπρεπε να είναι εκεί. Πρώτος ήταν ο Bill Gates με 80 εκατ. δολάρια. Και μόνο με αυτή τη λίστα, προέκυπτε πως αν η πρόταση ήταν αληθινή, τότε διέθετε το συνολικό πλούτο των 13 πλουσιότερων» ανέφερε ο μάρτυρας και πρόσθεσε:

«Από το 1995 που εργάζομαι, τέτοιες προτάσεις έρχονται πάντα. Ειναι συγκλονιστικό το πόσες έρχονται. Αποκαλούνται «funny money», δηλαδή της πλάκας. Δεν απαντάμε ποτέ απευθείας, δεν θέλουμε να παράσχουμε το τεκμήριο της αξιοπιστίας σε τέτοιους ανθρώπους, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Για αυτό και στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρξε απάντηση».

Όπως εξήγησε ο μάρτυρας, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνέστησε στις ελληνικές υπηρεσίες που λαμβάνουν τέτοιες επιστολές να μην απαντούν ποτέ, πράγμα που έπραξαν «για να μην δοθεί άλλοθι ή τεκμήριο αξιοπιστίας».

Η κατάθεση ωστόσο του μάρτυρα φάνηκε πως δεν ικανοποίησε κατηγορούμενους και ακροατήριο που αντέδρασαν αλλά ο κ. Τσάκωνας τόνισε: «Η υπόθεση έπαιρνε διάσταση σε ανθρώπους άνω των 21 ετών, με δικαιοπρακτική ικανότητα. Για το νερό του Καματερού ή για τη φραπελιά, δεν χρειάζεται ανακοίνωση για να πεις στον κόσμο να μην ασχολείται. Οι πολίτες άκουγαν το παραμύθι. Ενδεχομένως και εδώ μέσα να βρίσκονται άνθρωποι που πιστεύουν ότι είμαι μέλος μιας συνωμοσίας και για αυτό τα λέω αυτά».

Εισαγγελέας: Το ότι δεν απαντήσατε οι ίδιοι, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα, ότι η σιωπή επιβεβαιώνει την πρόταση. Μήπως έπρεπε να απαντήσετε ότι πρόκειται γα το νερό του Καματερού;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει άγνοια νόμου για κανέναν. Ο ιδιώτης που τα πίστεψε, θα έπρεπε να το ψάξει. Όλες οι υπηρεσίες έπραξαν τα δέοντα, τώρα αν υπάρχει έλλειμμα παιδείας…..

Υπεράσπιση: Δεν θα έπρεπε να επικοινωνήσετε με τις εισαγγελικές αρχές για να προστατεύσετε τους πολίτες;

Μάρτυρας: Εμείς προστατεύουμε το κράτος. Δεν μας απασχολεί αν χρήζει κάποιος φιλοξενία σε ψυχιατρικό ή σωφρονιστικό ίδρυμα…

Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου, βλέποντας κατηγορουμένη στην υπόθεση, αλλά και μέλη του ακροατηρίου να δυσανασχετούν, όταν ο μάρτυρας εξηγούσε γιατί οι ελληνικές αρχές δεν εξέδωσαν ανακοίνωση για να ενημερώσουν τον κόσμο ότι ο… θησαυρός του Αρτέμη Σώρρα δεν υπήρχε, είπε στο δικαστήριο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«... Βλέπω εδώ τον κόσμο που αντιδρά, δηλαδή τώρα χρήζει προστασίας; Τότε δεν ήξερε να πάει σε ένα δικηγόρο; Όταν εμένα θα μου πουν τέτοια πράγματα, θα πάω σε δικηγόρο και όχι σε ένα οποιοδήποτε γραφείο. Αυτό είπε επί της ουσίας ο μάρτυρας. Και το λέω αυτό όχι για την κατηγορούμενη, αλλά για το ακροατήριο που δυσανασχετεί ότι θέλει προστασία…».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.